Eksik primi olanlar hakkında şok gelişme! Meclis'te 5000 prim günü oylaması yapıldı

Eksik primi olanlar hakkında şok gelişme! Meclis'te 5000 prim günü oylaması yapıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 15.00'de başlayan oturumlarda görüşülmeye başlanan EYT düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Görüşmelerde, muhalefet partilerinin "EYT için 5000 prim gününün yeterli sayılması" için verdiği önerge de karara bağlandı.

Türkiye''de 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik imkanı sağlayacak olan EYT düzenlemesi TBMM''den geçti. Bütün partilerin oy birliği ile yasalaşacan düzenleme, önümüzdeki gülerde Resmi Gazete''de yayımlanacak. 

TBMM Genel Kurulu''nda saat 15.00 itibariyle başlayan görüşmelerde hararetli tartışmalar yaşanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in geçtiğimiz aylarda ifade ettiği "5000 prim günü yeterli olacak" sözlerini hatırlatan muhalefet cephesi, Meclis Başkanlığı''na düzenlemenin ''kademeli prim'' maddelerinde değişikliğe gidilmesini ve EYT için 8 Eylül 1999 öncesindeki hakların teslim edilerek, emeklilik için 5000 prim gün sayısı sınırına geri dönülmesini içeren bir teklif sundu. 

AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Muhalefetin sunmuş olduğu EYT''de 5 bin prim günü önerisi AKP ve MHP''li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Söz konusu karar nedeniyle emekliliğe hazırlanan, bankadan kredi çekerek borçlanma yoluna giden yüz binlerce vatandaş EYT''li olabilmek için birkaç yıl daha beklemek zorunda kalacak. 

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?

EYT düzenlemesinden yararlanmaya hak kazanan vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ilan edilecek başvuru tarihiyle beraber, e-Devlet üzerinden emeklilik başvuru formlarını doldurabilecek. Vatandaşlar ayrıca, arzu etmeleri halinde SGK şubelerine bizzat başvurarak da başvuru yapma hakkına sahip olacak. 

MAAŞLAR 1 MART''TAN İTİBAREN HESAPLANACAK

Meclis''ten geçen düzenlemeye göre, emeklilik hakkı elde edecek vatandaşların aylıkları, 1 Mart 2023 itibariyle hesaplanmaya başlanacak. Yapılacak düzenlemede ödeme takvimi için herhangi bir ibare yer almazken, EYT kapsamında emekli olan vatandaşlara ilk maaşın ne zaman ödeneceğini SGK''nın yapacağı çalışmalar belirleyecek. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar