SGK'dan son dakika maaş kararı! Bütün emeklilerin maaş hesaplama sistemi değişiyor: EYT'liler de dahil edildi

SGK'dan son dakika maaş kararı! Bütün emeklilerin maaş hesaplama sistemi değişiyor: EYT'liler de dahil edildi
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 15 milyon emeklinin maaşını hesaplarken kullandığı kriterler kökten değişiyor. Yapılacak düzenleme ile emekli maaşlarında hesaplanan 2000 öncesi ve sonrası prim farkında düzenlemeye gidilecek.

2 milyon 250 bin EYT''linin de dahil olması ile Türkiye''deki emekli sayısı 15 milyonu geçecek. 

SGK, bu kadar büyük bir grubun maaş ödemelerinde adaletsizliği gidermek amacıyla yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Türkiye''de senelerdir kullanılan ''emekli maaşı hesaplama'' sisteminde üç faktöre dikkat ediliyordu. 

Bu sisteme göre, 2000 öncesi çalışılan dönem maaşta en yüksek etkiyi yaratıyorken, 2008 yılına kadar olan ikinci kısım en büyük ikinci faktör oluyordu. 2008 yılının Ekim ayından sonrası ise emekli maaşını en az belirleyen yıllar olarak hesaplama dahil edilirken, birçok emekli ve emekli adayı çalışma hayatının büyük bir kısmının bu aralığa denk gelmesi nedeniyle düşük maaş almaya mahkum ediliyordu. 

EYT''LİLERİN MAAŞINI DA ETKİLEYECEK

Akşam gazetesinde yer alan habere göre; SGK, bu sorunu ortadan kaldırmak için son aşamaya geldi. Hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenleme ile 2000 öncesi primlerin etkisi azaltılırken, son yıllarda yatırılan prim tutarları maaşı daha fazla etkileyecek. Ayrıca bu yapılan düzenleme ilk maaşlarını almaya hazırlanan EYT''lilere ödenecke emekli aylığını da doğrudan etkileyecek. 

BÜTÜN EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELECEK

Emeklilerin yıllardır hayalini süsleyen düzenleme, 15 milyonun üzerinde vatandaşın maaşlarında artış yaşanması anlamına gelecek. Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışanlar emekli olduklarında çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in ilerleyen günlerde söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor. 

Bu sebeple, SGK tarafından yürürlüğe koyulan ''maaş hesaplama robotu'' ile alacağı emekli aylıklarını hesaplayan vatandaşlar, gösterilen tutardan çok daha yüksek bir emekli maaşı alma şansına sahip olabilecek. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar