TBMM'den tarihi karar! EYT düzenlemesi Meclis'ten geçerek yasalaştı

TBMM'den tarihi karar! EYT düzenlemesi Meclis'ten geçerek yasalaştı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün yaptığı oturumda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kabul etti. Meclis'ten geçen teklif önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

4 MADDE BİRDEN KABUL EDİLDİ

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

Teklifin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi, saat 14.00''te toplanmak üzere kapattı.

"KADEMELİ PRİM KALDIRILSIN" TEKLİFİNE RED OYU VERİLDİ

EYT düzenlemesine sonradan eklenerek, prim mağdurlarının ortaya çıkmasına sebep olan ''kademeli prim sistemi'' için, söz konusu uygulamanın kaldırılmasına yönelik muhalefet partilerinin Meclis Başkanlığına sunmuş olduğu teklif, yapılan oylamada AKP ve MHP''li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. 8 Eylül 1999 öncesindeki yasaya göre emeklilik için 5000 prim gününün yeterli olmasına karşın, yeni getirilen düzenleme ile 5975 güne kadar aranacak olan prim şartı nedeniyle yüz binlerce vatandaş EYT düzenlemesinden yararlanmak için birkaç yıl daha beklemek mecburiyetinde kalacak. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar