Bu rakamı Merkez Bankası duyurdu: İşte dolar kurunun göreceği inanması güç seviye

Bu rakamı Merkez Bankası duyurdu: İşte dolar kurunun göreceği inanması güç seviye
Doları olanları ilgilendiren son tahmin bu kez ekonomistlerden değil Merkez Bankası'ndan (MB) geldi. Belirli aralıklarla katılımcı anketleri düzenleyerek, yıl sonu dolar kuru hakkında beklentileri paylaşan MB, 2023 yıl sonu beklenen dolar kuru tahminini de kamuoyuna duyurdu.

Dolar kurunda hakkında yapılan açıklamalar ve ekonomistlerin tahminleri sık sık gündeme gelirken, son rakamı bu kez Merkez Bankası paylaştı.

Belirlediği ekonomistler ve kurumlarla yılın belli dönemlerinde anketler düzenleyen ve bunu anket sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşan MB, son tahmini ile vatandaşları şaşırttı.

Türk lirasının değerini koruması amacıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, son yıllarda artan dolar kuruna karşı yaptığı arka kapı müdahaleleri ile biliniyordu. 2021''de yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat sistemi ile doları frenlemekte beklediği başarıyı gösteremeyen AKP hükümeti ve Merkez Bankası, 2023 yılı için de "yıl sonu dolar kuru" tahminini  22,84 olarak açıkladı.

Merkez''in piyasa kaynakları ve ekonomistleri kabul ettiği ankette katılımcılara ay sonu ve sene sonu dolar kuru öngörüleri soruldu. Ankete katılanların verdikleri yanıt ise dolarda yaşanan yükselişin yıl sonuna kadar devam edeceğine işaret etti.

İNGİLİZ BANKASI DA TAHMİN ETTİ

İngiliz Bankas Standard Chartered ekonomistleri Geoff Kendrick ve Farooq Pasha, Türkiye''de seçimin sonucunda dolar/TL’nin ortodoks politikalardan dönüş yaşanması halinde 20, mevcut politikaların devamı halinde ise 36 seviyesine çıkabileceğini öngördü.

“2022’de ortalaması yüzde 72 olan enflasyonun, 2023 ortalamasının yüzde 50 olacağını tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak yaşam maliyeti krizi büyüme üzerinde baskı kuruyor; GSYH büyümesinin 2022’deki yüzde 4,5 seviyesinden 2023’te yüzde 3’e gerileyeceğini öngörüyoruz” ifadelerine yer verilen raporda, “Para politikası ultra gevşek olmaya devam ediyor. Seçim sonrasında mevcut yönetimin devamı büyüme yönlü politikaların devamı anlamına gelebilir” denildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar