Bakanlık resmen açıkladı: EYT'de ilk maaş tarihi belli oldu!

Bakanlık resmen açıkladı: EYT'de ilk maaş tarihi belli oldu!
Dün TBMM'de kabul edilen EYT düzenlemesi ile emekli olacak 2 milyon 250 bin vatandaşın ilk maaşlarını ne zaman alacağı kesinlik kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, EYT'lilere emekli maaş ödemesinin nisan ayında yapılacağı belirtildi.

2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açacak olan EYT düzenlemesi, 28 Şubat tarihli Meclis oturumunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girmesine müteakip, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından EYT düzenlemesi kapsamında emekli olmak isteyen vatandaşların başvuruları alınacak. 

Geçmiş aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile emekli olacak vatandaşların maaşlarının 1 Mart tarihinden itibaren hesaplanacağını ifade etmişti. Kahramanmaraş''ta meydana gelen depremlerin ardından aksayan sürecin, ödeme takvimini de etkileyeceği konuşulurken, ilk maaş ödemesi için birçok SGK Uzmanı tarafından yapılan tahmin mayıs ve haziran ayına yönelik olmuştu. Yapılan duyuru ile EYT''lilere bir müjde de bakanlık kanadından geldi.

RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın internet sitesinden yaptığı duyuruya göre, EYT''de ilk maaşların ne zaman ödeneceğine yönelik kesin tarih ortaya çıktı. Bakanlık tarafından yayınlanan metinde "Yasa, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Vatandaşlar, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvuruda bulunabilecek ve başvuruyu takip eden ay maaşları hesaplarına yatacak. EYT kapsamında ilk maaşlar ise Nisan ayında ödenecek." ifadelerine yer verildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, teklifin Genel Kurul’dan geçerek yasalaşması üzerine, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemeden İlk Etapta 2 Milyon 250 Bin Kişi Yararlanacak

EYT düzenlemesinden ilk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşın istifade edeceğini belirten bakanlık, ilerleyen süreçte ekleneceklerle birlikte EYT kapsamında toplam 5 milyon kişinin emekli olacağını duyurdu. Duyuruda konu hakkında şu ifadelere yer verildi:

"Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanacak. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar, yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden emekli olabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar