Merkez Bankası'ndan baş döndürecek altın kararı: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Merkez Bankası'ndan baş döndürecek altın kararı: Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Uluslararası piyasalarda daralma ve kriz tehlikesi birçok ülkeyi yeni ekonomik arayışlara iterken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son iki yılda dünyanın en fazla altın ithal eden merkez bankası oldu. TCMB, 15 ay üst üste altın alımı yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

 İrem Gül / Günboyu 

Geçtiğimiz aylarda paylaşılan raporlar ile 2022 yılında dünyanın en fazla altın alan merkez bankasının TCMB olduğu ortaya çıkmıştı. 

Merkez Bankası, 15 aydır üst üste alım yaparak Türkiye''de bir ilke imza atarken, yapılan ithalatın boyutu da listenin ilk sıralarında yer alınmasına neden olmakta. Dünya Altın Konseyi''nin (WGC) paylaştığı verilere göre Türkiye, son olarak Şubat ayında 22 tonluk altın alımı gerçekleştirirken, 25 ton ile listenin ilk sırasında bulunan Çin''in hemen arkasında yer aldı. 

TCMB''NİN ALTIN REZERVİ 587 TONA YÜKSELDİ

WGC tarafından paylaşılan rapora göre, merkez bankaları tarafından altına olan ilgi gün geçtikçe artmakta. Emtia piyasasına yönelik rezervlerini geliştirmek isteyen ülkelerin iştahı, küresel ölçekte altına olan ilgiyi Şubat ayında 52 ton artırırken, söz konusu arzın 11 aydır yükseliş gösterdiğinin altı çizildi. 

Geçtiğimiz ay ABD''de patlak veren bankacılık krizi ile birlikte, Silikon Vadisi Bankası başta olmak üzere birkaç bankanın batması, yatırımcılarda bir domino korkusunu ortaya çıkardı. Yüz  yıllardır yatırım araçlarının muhafaza edilmesinde en güvenli tercihler arasında ilk sırada yer alan altın, belirsizliğin yukarı yönlü çıktığı piyasalarda yeniden şaşalı günlerine geri dönmeye başladı. 

Haftaya 1969 dolar seviyesinden başlayan xauusd paritesi, gün içerisinde 2032 doları geçerek tüm zamanların rekorunu kırarken, ons altında yaşanan yükseliş gram, çeyrek ve cumhuriyet altın fiyatlarında da yukarı yönlü bir düzeltmeye yol açtı. 

TCMB, Şubat ayında 15. ay art arda altın alımı yaparak rezervlerini 22 ton büyütürken, rapora göre Merkez Bankası''nın elinde bulunan altın stoğu son ithalat rakamlarıyla birlikte ulusal rezervinin yüzde 33''üne tekabül edecek olan 587 ton seviyesine yükseldi.

ASYA PAZARI ALTININ CAZİBESİNE KAPILMIŞ DURUMDA 

Raporda en fazla artışı gösteren Çin ve Türkiye''nin yanı sıra, bu ülkeleri takip edenlerin de Asya ülkeleri olması dikkat çeken bir detay olarak paylaşıldı.

Şubat 2023''te Özbekistan Merkez Bankası 8 ton, Singapur 7 ton ve Hindistan Merkez Bankası 3 ton altın alarak alıcı tarafta yer alırken, Kazakistan Ulusal Bankası, 13 ton net satış ile tek net satıcı oldu.

BİREYSEL ALIMDA DA REKOR KIRILIYOR

Merkez Bankası''nın altın hamlelerinin yanı sıra, bireysel ve kurumsal ticari müşteriler için de altın ithalatı tüm zamanların en üst seviyesine ulaşmış durumda. Ocak ayında yapılan 68 bin 330 kilogramlık altın ithalatı, Türkiye''de emtia alımına yönelik  kayıtların tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek değer olarak dikkat çekti. 

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin 11 ilde toplam 110 milyar doların üzerinde bir ekonomik tahribata yol açmasının ardından AKP hükümeti, altın ithalatını azaltmak için bir dizi adım atmış olmasına karşın, ithalat yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Borsa İstanbul verilerine göre altın ithalatı şubatta 57,5 ton oldu. Böylelikle yılın ilk iki ayındaki altın ithalatı 125 tonu geçti. 2022 yılının tamamında altın ithalatı 264 ton olarak açıklanmıştı. Artışın martta da sürdüğü belirtiliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar