Selçuk Geçer altın için net konuştu: ''Bu tarihten önce alanlar köşeyi dönecek''

Selçuk Geçer altın için net konuştu: ''Bu tarihten önce alanlar köşeyi dönecek''
Türkiye'de ekonomi politikaları ve dolar kuru üzerine yaptığı yorumlarla tanınan Selçuk Geçer, bu kez altın için kritik bir uyarıda bulundu. Geçer, ABD Merkez Bankası'nın vereceği son faiz kararıyla birlikte altının rekor kıracağını belirtirken, erkenden pozisyon alanların en karlı çıkanlar olacağına dikkat çekti.

ABD Merkez Bankası (FED), yaşanan son bankacılık krizinin ardından piyasalara güçlü bir mesaj vermiş ve krizin domine etkisi yaratmasının önüne geçmişti. 

Tüm felaket senaryolarına karşı faiz artırımlarında geri adım atmayan FED, 21-22 Mart tarihli toplantılardan da 25 baz puanlık bir faiz artırım kararı alarak, enflasyon ile olan mücadelesini sürdüreceğine yönelik güçlü bir mesaj verirken, alınan kararın ardından Silikon Vadisi Bankası''nın batış süreciyle yükselişe geçen altın, yukarı yönlü hareketine devam etmişti.

Haftayı 1969 dolar seviyesinden açan ons altın, gün içerisinde 15 dolar değerlenerek 1984 bandına yükselmiş oldu. Ekonomist Selçuk Geçer, son gelişmelerin ışığında ekonomi gündemini değerlendirirken altından dolara, enflasyondan işsizlik verilerine kadar çok sayıda analizi takipçileriyle paylaştı. İşte Geçer''in yorumlarından öne çıkanlar:

"ALTIN REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRMAYA BAŞLAYACAK"

"Altını çok soran arkadaşımız oluyor. Altın ne olacak abi? Zirveyi gördü iş bitti mi abi? diyenler oluyor. Altında zirve falan görülmedi daha. Mesela FED''in faiz indirimini ya da faizleri artık tepe noktasına ulaştırdığına yönelik konuşmalar başladı ya piyasalarda. Tablo bu olursa, altındaki gerçek sıçramayı o zaman göreceğiz.

FED faizi durdurduğu an itibariyle altında rekor gelecek arkadaşlar. Haziran ayından sonra faiz artırımı olur mu? diye sorarsanız zannetmiyorum arkadaşlar. Faiz de indirmeyecektir. Bu seviyelerde ufak ufak sabit tutmaya başlayabilir ve FED faizi haziran ayında sabit tutarsa. Piyasalar da "Tamam artık FED buralarda duracak" düşüncesine ikna olursa anlayın ki altında rekor üstüne rekor kırılmaya başlanacaktır. İşte bu faiz artırımlarından önce alanlar köşeyi dönecek olanlar diyebiliriz. 

"MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMI DEVAM EDECEK"

Peki şunu soranlar olabilir. Faiz artırmasına rağmen FED, altın neden yükseldi? Çünkü ABD''de yüksek enflasyon var ama faizler o enflasyonu yakalamıyor. Dolayısıyla kendisini garanti altına almak isteyen, güvende hissetmek isteyen yatırımcıların çoğu altına yöneldi. 2. olarak merkez bankaları da altın almaya başladı ve son olarak biliyorsunuz ABD''de bir bankacılık krizi yaşandı. Zaten son sıçramayı da tetikleyen bu oldu. 

Şimdi piyasalar ABD''de ne olacağının yanı sıra Avrupa''da da neler olacak diye pozisyon almaya başladı. Gelelim Bitcoin meselesine arkadaşlar. 30 bin seviyesini zorladı ancak orada bir direnç gördü ve aşağıya geri geldi. Neden BTC yükselecek? çünkü konvansiyonel piyasalardan ayrı bir hikaye yazmaya başladı kendisine. Demiştik ki 14 bin ve 16 bin dolar iken tüm piyasalara göre aşırı ucuzladı, özellikle altcoinler çok ucuzladı ve bunlara ciddi alımlar gelebilir. Burada çok büyük fırsatlar oluşabilir dedik. Nitekim arkadaşlar, söylediklerimizin yüzde 80-yüzde 90''ı çok büyük bir yükseliş kaydetti.

Normal mi? evet öyle. Çok ucuz olan şeylere bir yönelim başladı. Bu hep böyledir. Bir şey ucuzsa insanlar oraya yönelir. Küçükler ne yapar? En tepede alır, en düşükte satar. O yüzden de küçük olanlar hep kaybeder. Uzun vadeli düşünmüyorsunuz çünkü ve daha kötüsü laf dinlemiyorsunuz. 

Bitcoin için işaret etmiştik, alın dememiştik. Hiçbir ürün için alın demiyor ve yatırım tavsiyesi vermiyoruz ancak bu ürün çok ucuzladı demiştik. Şu anda da Türkiye''de en ucuz şey dolar. Bunu da uyarıyorum. Seçimlerden sonra da görülecek zaten. 

BORSAYA GİRENLERİN CANI DAHA FAZLA YANABİLİR Mİ?

Bir uyarımız daha Borsa İstanbul''un 5200 seviyelerine geldiğinde olmuştu. Ne demiştik? Bakın arkadaşlar çok ciddi manada gel gel yapıyorlar, canınızı yaktılar mı? Şimdilik az manada yaktılar. Daha fazla da yakabilirler mi? Her şey olabilir arkadaşlar. Türkiye''deki bu ekonomik durumda borsanın hala yükseliyor olması ya mucizedir ya da başka bir şeydir ama o başka şeyi şimdi burada söyleyemiyorum. 

Şu anda borsada yaşanan geri çekilme de sürpriz falan değil. Küçükleri tokatlamaya devam tıpkı 20 Aralık''ta olduğu gibi. Sayın Nureddin Nebati söylemişti, küçük yatırımcılar çarpıldı diye. Bunu bir ülkenin bakanı dedi ve sonrasında da istifa etmedi. Tekrar altını çizerek söylüyorum ve söylediğim şeyde de asla kıvırmıyorum. Dikkat çektiğimiz her şeyde çıktı hiç mütevazilik yapmayacağım. Bu ülkede 128 milyar doları ilk hesaplayan adamım, bu ülkede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın arka kapıdan yaptığı müdahaleleri ilk dile getiren adamım. Bu ülkede doları baskılamak için büyük maliyetlere girildiğini söyleyen ilk adamım ve ülkede dolar 3 lirayken 5 lirayken işin nerelere gidebileceğini söyleyen, bunların karşısında da SPK ve BDDK tarafından yargılanan, hakkında dava açılan adamım. Sonuç olarak da nerelere geldiğini görüyoruz. 

Yine söylüyorum, dolar bugünkü enflasyon karşılığı olarak 25 liradır arkadaşlar. Bugünkü değeri 25''dir. Dünyadaki kırılganlıklar, aklınıza gelebilecek diğer seçenekleri de üstüne koyarsanız dolar/TL''nin bugünkü değeri 40 liraya gelecektir. Kim ne derse desin. Kiraların durumu belli. Ev fiyatları, araçlar, et ve peynir fiyatları belli. Bu dolar etkisi tüm ürünlerin içerisine girdi.

Tarım girdi maliyetleri, tarım üretici fiyatları sürekli artmaya devam ediyor. Bakın açlık sınırı ve yokluk sınırı açıklandı. Gıda fiyatları çatır çatır arttığı için bugün açlık sınırı 9500 lirayı geçmiş durumda. Ekranda gördüğünüz dolar ile artmıyor o fiyatlar. Ekranda gördüğünüz dolar 19.20, Kapalıçarşı''ya gittiğiniz zaman 20. Aradaki makas bile şaka gibi. Altında da aynı şey var.

"TÜRKİYE''DEKİ EN UCUZ ŞEY DOLAR, EURO VE STERLIN"

Türkiye''deki en ucuz şey dolardır, euro ve sterlindir. Siz ne derseniz deyin. Çünkü baskılıyorsunuz. 128 milyar dolar harcıyorsun ardından da 418 milyar dolar daha harcıyorsun. 128 milyarın üzerine binen rakam bu. Yani Türkiye ekonomisini neredeyse 600 milyar dolar zarara uğratıyorsun. Bununla da kalmıyorsun, bütçede korkunç bir açık veriyor ve borçlandırıyorsun. 4 trilyon liraya getiriyorsun borcunu, cari açığını ve kısa vadeli borçlarını patlatıyorsun. CDS''i yükseltiyorsun, Kur Korumalı Mevduat üzerinden Türkiye ekonomisini an itibariyle 181.5 milyar lira zarara uğratıyorsun. İhracatını baltalayıp, ithalatını patlatıyorsun. Ödemeler dengeni bozup, doları bu seviyede tutuyorsun ama her şeyi geçtim vatandaşını fakirleştiriyorsun.

Çakma enflasyon açıklıyorsun, bu enflasyona göre zam yapıyorsun ama gerçek fiyatlar buna göre yükselmiyor. Bugün Türkiye''nin en büyük banknotu olan 200 lira ile 1 kg kıyma bile alamıyorsan konu tartışmaya kapanmıştır kardeşim. O 1 kilo kıymanın içerisinde bile dolar değeri 40 lira şu an. 2015''den bugüne, 8 sene geçmiş üzerinden ve hiçbir yerimizi kıvırmadık. Doğru ne ise onu söyledik.

Bugün Türkiye''de ekonomi anlaşıllır bir hale geldiyse, teknik terimlerden ibaret algılanmıyorsa bizim sayemizdedir. Biz ekonomiyi anlattık insanlara, ekonominin anlaşılmasını sağladık. Tevazu mu göstereceğiz? Tevazu ile aptallık arasında ince bir çizgi vardır. Evet, dolar Türkiye''deki en ucuz şeydir. TÜİK''in açıkladığı enflasyon verileri nedeniyle halkımız her ay fakirleşmeye devam ediyor. 

Geçen ay yüzde 55 olarak açıklandı yıllık enflasyon. Kim inandı? Sokağa çıktığınızda sorun bakalım kim inanır bu veriye. Bu ay Mart enflasyonunu açıkladı. Etin fiyatı olmuş 600 lira, kıymanın fiyatı 300 lira, peynirin fiyatı 250 lira. Tüm kentlerde kiraların ortalaması olmuş 5 milyon TL. Araba fiyatları 2 milyon olmuş, ev fiyatları 10 milyon TL olmuş. 

Doğalgaza, elektrik ve su fiyatlarına zam geliyor. Bakmayın siz seçimlerden önce indirim yaptıklarına, iktidara gelsinler yine nasıl yapıştıracaklar zamları görürsünüz. ENAG''ın enflasyonu yüzde 112 çıkıyor. Bana kalırsa bu da doğru bir rakam değil bu arada. 

"KÜMÜLATİF ENFLASYON YÜZDE 600-700 SEVİYELERİNİ GEÇTİ"

Çünkü ENAG, TÜİK''in sepetini ve oradaki kriterleri baz almak zorunda. Sadece yöntemini değiştiriyor, oradaki yöntemleri ve satın alma sıklığını değiştiriyorlar bir miktar ancak oradakiler de biliyor bu hesaplamanın hatalı olduğunu. Onlar da söylüyor, Veysel hoca ile konuştum. Onlar da ifade ediyor, bizim gerçek enflasyonumuz yüzde 200''ün altında değil. Geçen yıldan gelen enflasyon ile kümülatif şekilde baktığınızda yüzde 700 ve 800''leri konuşmanız gerekiyor. 

Türkiye''de hiperenflasyon var. Geçen sene her şeyin fiyatı yüzde 400-500 artmışken nasıl oluyor da 60 enflasyon ile yılı kapatıyoruz. Bu sene yılbaşından bu yana, hadi geçtim yılbaşını, ramazandan bu yana yüzde 15 ve yüzde 20 civarında zam yapıldı. Nasıl oluyor da TÜİK''in enflasyonu yüzde 60 çıkıyor arkadaş birisi gelsin anlatsın bana. 

Bana da anlatmasın hatta çıksın sokağa vatandaşa anlatsın. Vatandaş inanıyor mu acaba? Bir ülkede istatistik kurumu gerçek olmayan verileri bu kadar rahatlıkla açıklayabiliyorsa, aradaki fark insanlara fakirlik olarak yansıyordur. Ey polis, memur, emekli, işçi, öğretmen. Senin maaşına o açıklanan yalan rakama göre zam yapılacak

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar