EYT'de 5000 prim günü için sevindiren haber: Meclis'in bir hafta daha çalışması teklif edildi

EYT'de 5000 prim günü için sevindiren haber: Meclis'in bir hafta daha çalışması teklif edildi
14 Mayıs seçimleri nedeniyle tatile giren TBMM, EYT'lilerin sorunlarını çözmeden çalışmalarına ara vermişti. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan teklif ile Meclis'in bir hafta daha açık kalması ve prim mağdurları için yasa değişikliğini tartışması teklif edildi.

Züleyha Öncü / Günboyu 

28 Şubat''ta kabul edilen EYT yasasının kapsamına dahil edilmeyen prim mağdurları, tasarıya sonradan eklenen ''kademeli prim'' uygulaması nedeniyle emekli olmak için birkaç yıl daha beklemek zorunda. 

Aylardır seslerini yetkililere duyurmak isteyen mağdurlar, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda tasarıya sonradan eklenen ''kademeli prim'' uygulamasına son verilmesini ve düzenlemenin 1999 yılından önceki şartları içerecek şekilde 5000 prim günü ile yasalaşmasını teklif etmesine karşın, Meclis söz konusu mağduriyet için bir adım atmadan seçim tatiline girmişti. 

Emekli olabilmeleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kanun değişikliği yapılmasının şart olduğu prim mağdurları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in geçtiğimiz Kasım ayında yapmış olduğu konuşmada kullandığı "EYT''de 5000 prim günü şartını değiştirmiyoruz" ifadesini referans aldıklarını ve bu söze güvenerek doğum ve askerlik borçlanması yaptıklarını belirtirken, iktidarın Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde son saniyede yaptığı manevra nedeniyle yüz binlerce mağdur hem emekli maaşını alamayacak, hem de borçlanma için çektiği kredilerin geri ödemeleri ile karşı karşıya kalacak. 

Millet İttifakı''nı oluşturan 6 siyasi parti ve HDP tarafından ısrarlı şekilde iktidara davetler yapılmasına karşın AKP ve MHP, mağduriyet yaşayan vatandaşlar için seçim öncesinde bir adım atmayacağını ilan ederken, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 24 TV''de yayınlanan ''Aykırı Sorular'' programında söz konusu sorunların ayrı bir değerlendirme sürecine tabii tutulacağını ifade ederken, EYT konusunda mağduriyet yaşayan kesimler için seçimden sonraki tarihleri işaret etmişti. 

PRİM MAĞDURLARI İÇİN BİR HAFTA ÇALIŞMA ÇAĞRISI 

İktidar tarafından seçime kadar oyalandıklarını düşünen yüz binlerce mağdur, tepkilerini sosyal medya üzerinden gösterirken, CHP''den prim mağdurlarını umutlandıran yeni bir haber geldi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, geçtiğimiz haftalarda EYT konusunda sorun yaşayan prim mağdurları, stajyerler ve kısmi emeklilik bekleyenler için yaptığı açıklamaları tekrar ederken, söz konusu düzenlemenin iktidar tarafından yapılmaması halinde, Millet İttifakı''nın iktidara geldiğinde yapacağı ilk değişikliğin EYT''de kapsamın genişlemesine yönelik olacağını duyurmuştu.

Buna karşın, yüz binlerce vatandaşın umutlarının kırılmamasını ve haziran ayına kadar beklememeleri gerektiğini vurgulayan Özel, AKP ve MHP sıralarına çağrıda bulunarak, Meclis''i bir hafta daha uzatmayı ve gece gündüz çalışarak EYT konusunda kanun değişikliğine gitmeyi önermişti. 

Özel''in önerisine karşılık Cumhur İttifakı''na mensup partilerin milletvekillerinden bir karşılık gelmezken, İYİ Parti''nin TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu ''Kademeli Prim Sistemi Kaldırılsın'' başlıklı kanun değişikliği teklifi de yine AKP ve MHP''li milletvekillerinin oyuyla reddedildi. 

TBMM YENİDEN TOPLANMAZSA EN ERKEN TARİH HAZİRAN OLACAK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, seçilen cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler veriyor olmasına karşın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarında yapılacak değişiklikler için Meclis çatısı altında yapılacak bir kanun değişikliği şart koşulmuş durumda. Bu nedenle, kalan süre içerisinde geçtiğimiz haftalarda en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyelerine zam açıklamaları yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın, EYT konusunda mağdur kesimleri memnun etmek adına yeni bir müjde adımı yapması için Meclis''in çalışıyor olması şart durumda. 

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, yetkililer ile yaptığı görüşmelerin ardından, 30 Mart tarihinde TBMM''de kabul edilen torba yasanın dışında, 22 maddelik bir 2. torba yasa ile EYT konusunda çözüme gidileceğini iddia etmiş olmasına karşın, beklenen müjde Meclis kapanana kadar gelmemişti. 

TBMM''nin 14 Mayıs tarihine kadar açılmaması halinde, EYT konusunda çözüm için en erken tarih yeni Meclis''in toplanacağı Haziran ayının ilk aylarına sarkmış olacak. Buna karşın, Erdoğan''ın talimat vermesi halinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesindeki mağduriyetlere son vermek için TBMM''nin yeniden toplanması ve bir haftalık ek mesai yapması gündeme getirildi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar