2000 TL olarak açıklanmıştı: Emekli bayram ikramiyelerine bir zam daha geldi!

2000 TL olarak açıklanmıştı: Emekli bayram ikramiyelerine bir zam daha geldi!
Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenen bayram ikramiyeleri bu yıl 1100 TL'den 2000 TL'ye yükseltilmişti. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin öncesinde ikramiyeler hakkında olay yaratacak bir çıkış daha geldi.

Türkiye''de ilk kez 2018 yılında ödenmeye başlanan bayram ikramiyeleri, aradan geçen yıllarda yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına rağmen hiçbir artış uygulanmadan ödenmeye devam etmişti. 

İkramiyelere yönelik ilk kez geçtiğimiz yıl zam yapılırken, 1000 TL olarak ödenen ücrete eklenen 100 liralık zam emekliler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. İYİ Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde, en düşük emekli maaşının 3500 lira olmasını talep ederken, teklifin gerekçesinde Türkiye''deki mevcut hayat pahalılığı ve yıllık enflasyon oranları yer almıştı. 

Yalnnızca TÜİK''in tartışmalı enflasyon verileri esas alınsa dahi 2018 yılından bu yana ödenen ikramiyelerin enflasyon payı ile birlikte 3750 TL''yi geçmesi gerekmekte. Buna karşın İYİ Parti tarafından sunulan 3500 TL''lik teklif, AKP ve MHP''li milletvekilleri tarafından reddedilmişti. 14 Mayıs seçimlerine haftalar kala, ikramiye haberini bir müjde olarak sunmak isteyen iktidar, bayramlarda emeklilere ödenecek ücretin 2000 liraya yükseltildiğini duyurdu. 

Geçtiğimiz yılların aksine bu yıl 21 Nisan''da başlayacak Ramazan Bayramı''nın öncesinde maaşlarla birlikte hesaplara aktarılacak ikramiye tutarları için takvim açıklanırken, emeklilerin beklediği müjdeli haber ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''ndan geldi. 

EYT düzenlemesiyle birlikte sayıları 15 milyonu geçecek olan emeklilere seslendiği videoyu sosyal medya hesabından yayınlayan Kılıçdaroğlu, Türkiye''de emekli ücretlerinin, sefalet noktasında eşitlendiğine dikkat çekerek, artık emekli vatandaşların torunlarına harçlık veremediğini vurguladı. 

CHP lideri, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimleri kazanacaklarını belirterek, bundan sonra ödenecek ikramiyelerin de kanun ile asgari ücret seviyesine çıkarılacağını vaad etti. Kılıçdaroğlu''nun vaadleri bununla da sınırlı kalmazken, seçimlerin öncesinde ödenecek 2000 TL''lik Ramazan Bayramı ikramiyesi ile asgari ücret arasındaki fark olan 6500 TL''yi de Kurban Bayramı''nda verilecek ikramiyelere ekleyeceğini, bu şekilde her emekliye Haziran ayında kişi başı 15 bin TL''lik ikramiye ödemesi yapılacağını duyurdu. 

İKRAMİYE VAADİNE ERDOĞAN''DAN SERT TEPKİ

Kılıçdaroğlu''nun emeklilerin ekonomik durumuna ve bayram ikramiyelerine yönelik sözlerini ima eden AKP''li Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu vaadleri "İstismar siyaseti" olarak tanımladı. 

Kılıçdaroğlu''na yüklenmeye devam eden Erdoğan, "Neymiş maaşları şöyle yapacakmış ikramiyeleri böyle yapacakmış, bunun için söz veriyormuş. Hatırlarsanız aynı zat mahalli seçimler öncesi kazandığı belediyelerden bir işçinin bile işinden edilmeyeceği konusunda namus sözü vermişti. Nerede namus? Ne oldu? Bunca insanlar belediyelerde ne oldu; çıkartıldı. 10 binlerce insan işinden ekmeğinden edildi." ifadelerini kullandı. 

KILIÇDAROĞLU''NUN EMEKLİLERE VAADLERİ NELERDİ?

3 Nisan tarihinde yaptığı paylaşım ile emeklilere seslenen Kemal Kılıçdaroğlu, "Hep geçmişi yad etmenizi istemiyorum, yaşayın istiyorum." notuyla paylaştığı videosundan şu ifadeleri kullanmıştı:

"Sevgili halkım bugün hepinize değil 15 milyon emekliye sesleneceğim. Devlet emeklileri yıllardır yoksulluk altında yaşamaya mahkum etti. Adına yaşamak denirse tabi. Yıllarca bu ülkeye çalışmış, prim ödemiş, değer kazandırmış insanlarımız ekonomik baskıyla evlere kapatıldı.

Gençler bilmeyebilir, geçmişte emekliler ikramiyeleriyle kendilerine ev alırlardı. Emeklilik çalışmakla geçen bir ömrüm mükafatıydı. Şimdi bırakın ev almayı, emeklinin maaşı ev kirasına dahi yetmiyor. Emekli torununu görünce içi burkuluyor. Niye? Cebine koyacak harçlık yok diye.

Hatırlayacaksınız, sizin için iki ikramiye savaşını ben verdim. Yıl henüz 2015’ti. Bayramlarda iki ikramiye demiştim. Ancak yapılanlar bizim söylediğimizin çok ama çok geride kaldı. Zaten bunların huyunu bildiğim için savaşmak zorundaydım. 
Artık sizin taleplerini değil, iktidara gelince bizzat yapacaklarımızı söylemek için karşınızdayım.
Emekli kardeşlerim güzel haber şu: Hakkınız olanı alacaksınız, bu bir.
Şu andan itibaren emeklilerin bayram ikramiyesi asgari ücret kadar, yani güncel tutarla 8.500 liradır. Şu andan itibaren diyorum. Çünkü bu ramazan bayramı da buna dahildir.

Hiç merak etmeyin, iktidara geldikten sonraki kurban bayramında 8.500 lira ikramiyenize ilaveten bu ramazan bayramı için oluşan 6.500 liralık fark da ek ödeme olarak hesaplarınıza yatacak. Hadi daha net söyleyeyim, önümüzdeki kurban bayramında banka hesabınıza tek seferde 15 bin lira yatırılacak. 

Evet geriye dönük ödeme yapacağım, yani bayram çifte bayram olacak.

"PARA VAR EMEKLİ KARDEŞİM, SANA GELİNCE YOK DİYORLAR"

Şimdi hemen bağıracaklar biliyorum, vay efendim parayı nereden bulacaksınız? Para yok diyecekler. Para var emekli kardeşim, sana gelince yok diyorlar ama beşli çetelere, beş altı yerden maaş alanlara, beslemelere para var.

Ben o paraları hukuk yoluyla alıp, senin cebine koyacağım. Sen hiç merak etme.

Göreve gelir gelmez yapacağımız yasal düzenlemeyle emekli bayram ikramiyeleri asgari ücretin altına asla düşmeyecek. Öyle sadece torunlardan konuşmanız içime sinmez. Hayatı da yaşayın istiyorum. Sevdiklerinize, ailelerinize feda ettiğiniz şu kısa hayattan biraz da keyif alın istiyorum.

 Yani özetle emekli kardeşim, sana söz, sana söz o baharı sana da getireceğim. Bay Kemal’i takip edin. Bu 40 günde başka sürprizlerim de olacak."

BAYRAM İKRAMİYELERİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bu yıl ilk kez eşzamanlı olarak ödenecek emekli ve bayram ikramiyeleri için açıklanan tarihler şu şekilde:

2023 yılı nisan ayı için SSK kapsamında aylık alanların aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri;

* Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanların 14 Nisan tarihinde ödenecek.

* Ödeme günü 21, 22, 23 olanların 15 Nisan tarihinde ödenecek.

* Ödeme günü 24, 25, 26 olanların 16 Nisan tarihinde ödenecek.

BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN MAAŞ ÖDEMESİ

BAĞKUR kapsamında aylık alanların aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri;

* Ödeme günü 25 ve 26 olanların 17 Nisan tarihinde ödenecek.

* Ödeme günü 27 ve 28 olanların 18 Nisan tarihinde ödenecek.

EMEKLİ SANDIĞI MAAŞ ÖDEMESİ

* Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların Ramazan Bayramı ikramiyeleri ise 19 Nisan tarihinde ödenecek.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar