İslam Memiş altın için düğmeye bastı: ''Yalnızca 24 saatiniz kaldı''

İslam Memiş altın için düğmeye bastı: ''Yalnızca 24 saatiniz kaldı''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, emtia almak için yılın son fırsatının başladığına dikkat çekerek, 24 saat içerisinde altın için harekete geçmeyenlerin bir daha dip seviyeden alım yapamayacakları uyarısında bulundu.

Coşkun Çelik / Günboyu 

Son yıllarda yaşanan kur krizlerinin ardından Türkiye''de birikim yapmak isteyen birçok vatandaş yönünü dolara çevirmiş olsa da, altın yıllardır en çok tercih edilen yatırım aracı olma özelliğini korumaya devam ediyor. 

2022 yılında yalnızca döviz kaynaklı ufak bir yükseliş sergileyen altın, yüksek enflasyon karşısında yatırımcısının beklentilerini karşılamazken, yeni yılda da şubat itibariyle yaşanan düşüş trendi birikimini altında bulunduran vatandaşlar için soru işaretlerini yükseltmişti. Buna karşın ABD''de yaşanan bankacılık krizi ile birlikte başlayan yeni süreç, altının tahtına geri dönmesine yol açarken, 13 ayın ardından xauusd paritesi rekor kırarak 2032 dolara ulaşmış oldu. Aynı zamanda 1256 lirayı gören gram altın, Türkiye tarihinde tüm zamanların en üst seviyesine çıkarak dikkatleri üzerine çekti. 

2023 YILINDA SON KEZ DÜŞÜŞ YAŞAYACAK

Altında yaşanan yükseliş yatırımcısını bir yandan mutlu ederken, diğer yandan da tedirginliği giderek yukarı çıkarmış durumda. Mevcut seviyelerin zirve olabileceğini düşünen altın sahipleri, bu noktadan satış yapıp yapmama konusunda tereddüt yaşarken, merak edilen sorulara ekonomist İslam Memiş yanıt verdi. Memiş, altın için yükseliş çağının henüz başında olunduğunu hatırlatarak, satım yapılmasının büyük bir hata olacağını belirtti. 

Türkiye''de emtia piyasaları başta olmak üzere çok sayıda paritede küçük yatırımcının tuzağa çekilmeye çalışıldığını aktaran Memiş, "Şu anda ABD Merkez Bankası (Fed), yeni gelen verilerin ardından faiz artırımı konusunda mayıs ayının bir son olabileceğini işaret etti. Bu da demek oluyor ki, altında gerçek yükselişler faizlerin yükselmesinin durmasıyla birlikte gelecek. O yüzden şu anki seviyenin ''zirve'' olduğunu düşünenler, çok büyük bir yanılgı içerisinde. 2023 yılı için ons altının 2350 doları kıracağını düşünüyorum. 

Küçük  yatırımcıların uyanık olması ve hata yapmaması gerekiyor çünkü inanın ki şu anda büyük yatırımcılar mevcut seviyeleri bir alım fırsatı olarak görüyor. Benim tahminim o ki, ABD''de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin ardından ons son kez 2000 doların altına bir iniş gerçekleştirecektir. Burada destek seviyesi olarak da 1960 doları görüyorum, artık 1900''ün altına bir iniş beklemiyorum. Yaşanacak dengelemenin de 2023 yılı için son kez alım fırsatı olacağı kanaatindeyim

UCUZ FİYATA ALTIN ALMAK İÇİN YARIN SON GÜNÜNÜZ

Bu nedenle şu anda büyük bir fırsatın önümüzde durduğunu söyleyebilirim. Dip fiyattan altın almak için pazartesi gününün son fırsat olacağını düşünüyorum. Yaşanacak teknik düzenlemenin ardından gelecek düşüş, hafta içerisinde kendisini telafi edecektir ve belki de bir daha 2000 doların altına iniş görmemiz imkansız olacak. 

Hep söylediğim gibi her direnç noktası kırıldığında beraberinde büyük bir atılımı getirmiş olacak. Gram altın için yıl sonunda 1500 lirayı konuşmuştuk ancak görünen o ki buralara daha erken gelecek ve muhtemel senaryo 1600 ile 1700 liraları görecek oluşu üzerine kurulmalı. Ons için de 2350 dolar seviyesini işaret etmiştik ancak burada da erken bir kırılma yaşanırsa 2500''ün üzerine çıkılması hiç de imkansız değil.

YAZ AYLARINDA SIÇRAMA YAŞANACAK

Memiş, altın için yükselişin kesintisiz bir ivme ile devam edeceğini belirtse de, esas hızlanmanın 14 Mayıs seçimlerinden sonra gerçekleşeceğine dikkat çekerek "Seçimlerin ardından hem Türk lirasının yabancı para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesi beklenirken, hem de altının küresel piyasalarda değer kazanması ihtimal dahilinde. Bu nedenle aslında çift koldan itilen bir yükseliş hareketi başlayacaktır. Haziran ayından itibaren altın için gün aşırı rekor denemeleri görmemiz oldukça olası. Elbette burada tüm yumurtaları tek sepete koymamak ve sadece altına odaklanmamak gerekir. 

Son 2 yılda değerini yüzde 600 yükselten bir gümüş madeni var. Gümüş için de birkaç günlük periyotta dengeleme ve aşağı yönlü fiyat kırılmaları bekliyorum ancak uzun vadeli bir değerlendirmede yaşanan yükselişin devam etmemesi için hiçbir gerekçe yok. Öyle ki belkide gümüş, 2023 itibariyle getiri bakımından altını da sollamış olacak

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar