Dolar için tarihi karar verildi! 16 yıl sonra bir ilk yaşandı

Dolar için tarihi karar verildi! 16 yıl sonra bir ilk yaşandı
ABD Merkez Bankası (FED), 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantının sonucunda faiz kararını açıkladı. 25 baz puanlık artış kararının ardından 4.75-5.00 bandına yükselen faizler ABD'de son 16 yılın zirvesine çıkmış oldu.

ABD''de yaşanan bankacılık krizi ve birçok kurumun peş peşe iflas açıklamasının ardından gözler FED''in yapacağı toplantıya çevrilmişti. 2008 krizine benzer bir felaketin yaşanmasından korkan piyasalar için tarihi bir karar açıklayan FED, panik havasına uymayarak faiz artırımına devam etti. 

25 baz puanlık faiz artışı açıklayan ABD Merkez Bankası, Silikon Vadisi Bankası''nın iflasının ardından tedirgin olan piyasalara da sakinlik ve soğukkanlılık mesajı vermiş oldu. Covid-19 pandemisi nedeniyle hedeflenen enflasyon oranlarının çok üzerine çıkan ABD''de şu anda FED''in en önemli gündemi ise artan enflasyonla mücadele etmek. 

Bu doğrultuda aylardır istikrarlı şekilde faiz artırımlarına gidilirken, gelecek aylar için de 25 baz puanlık artışlar tahmin edilmekte. FED''in yaz arasına kadar 5.50 seviyesine çıkarması beklenen faizler için indirim kararlarının ise işlerin yolunda gitmesi halinde 2024''te alınacağı öngörülüyor. 

KRİZ SONRASI FARKLI BEKLENTİLER ORTAYA ÇIKTI 

Alınan karar haftalar öncesine kadar hiçbir sürpriz niteliği taşımazken, iflas haberlerinin ardından bankaların sırtındaki yükün azaltılmaya çalışılacağı ve faizlerin sabit kalacağına yönelik görüşler de dillendirilmişti.

Buna karşın, son gün yayınlanan tahmin raporlarının yüzde 91''inde FED toplantısından 25 baz puanlık bir artış çıkacağı beklentisi duyuruldu.

Özellikle ABD''de yaşanan krizin Avrupa''ya sıçraması ve İsviçre''nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse''in sıkıntıya girmesi ile ABD''li First Republic Bank''ın yaşadığı zorluklar da bankacılık krizine ilişkin endişelere neden olmuştu. 

TÜRKİYE İÇİN ALINAN KARARIN ÖNEMİ NE?

Yaz aylarından bu yana son yıllardaki artışını nispeten durduran dolar kuru, yukarı doğru ufak yönlü hareketlerle geçtiğimiz hafta 19 bandının yukarısına yerleşmişti. Suudi Arabistan''dan gelen para ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde artış yaşanırken, Reuters''ın 18 ekonomist ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, yarın yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından da faiz artırımının beklenmediği belirtildi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar