EYT'de eksik primi olanlara son dakika müjdesi: Cumhurbaşkanlığı ile görüşme yapıldı

EYT'de eksik primi olanlara son dakika müjdesi: Cumhurbaşkanlığı ile görüşme yapıldı
EYT düzenlemesine sonradan dahil edilen 'kademeli prim sistemi' uygulaması nedeniyle mağduriyet yaşayan ve EYT'li olabilmek için birkaç yıl daha beklemek zorunda kalan emekli adayları için kritik bir son dakika açıklaması yapıldı.

MUSTAFA BALCI/GÜNBOYU

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nda ''5000 prim günü'' üzerinden hazırlanmış olsa da, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda yapılan değişiklik ile tasarayıya ''Kademeli Prim Sistemi'' uygulaması eklenmişti. 

EYT için şart koşulan ''8 Eylül 1999 öncesi işe giriş'' maddesini kapsayan bu değişiklik sonucunda, çalışma hayatına başlanılan tarih 1999 yılına yaklaştıkça, emeklilik için aranan prim gün sayısı da yukarı çekilmiş oldu. Böylelikle, 1999 tarihinde işe başlayan emekli adayları, emekli olabilmek için 5000 yerine 5925 prim gününü doldurmak mecburiyetinde kaldı. 

Söz konusu ekleme öncesinde prim borçlanması için bankadan kredi çeken ve emekli maaşı almak için gün sayan yüz binlerce vatandaş, yapılan değişikliğin ardından yeni bir mağduriyet yaşadı ve emeklilik için birkaç yıl daha beklemek zorunda kaldı. 

Günlerdir seslerini duyurmaya çalışan prim mağdurlarını umutlandıran haber, Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal''dan geldi. 

"ANKARA''DA İLGİLİ YERLER İLE GÖRÜŞTÜK"

Önal, pazartesi gününden beri Ankara''da Cumhurbaşkanı danışmanları ile iletişimde olduğunu ve prim meselesini görüştüğünü belirterek, mağduriyetin özellikle ''kredi çeken vatandaşlar'' boyutuna dikkat çektiğini duyurdu. Twitter hesabında açmış olduğu sohbet odasında konuşarak, EYT mağdurlarının sorularını yanıtlayan Önal, "Ben pazartesi günü geldim biliyorsunuz. Yarın da canlı yayına çıkacağım. Yarın gece ya da pazar sabahı Antalya''ya döneceğim. Bu kadar süre burada olmamın, yani uzun sürmesinin birinci sebebi 5000 prim günü mağduriyeti ile alakalı. Çok uğraştık, ilgili yerler ve büyükler ile görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın danışmanlarına mağduriyeti tam boyutu ile ilettik. Tabii ki en son karar henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan''a konu arz edilmedi." ifadelerini kullandı. 

"EYT''DE 7000 GÜN BEKLEYENLERE MÜJDE"

Önal, ayrıca bir başka paylaşım daha yaparak, EYT''de 7000 gün şartı bekleyenlere ve kısmi emeklilik mağdurlarına müjde vereceğini duyurmuştu. 

Sosyal Güvenlik Müşavirleri ve Ankara kulislerine yakın isimler, iktidarın 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce mağduriyetleri giderebilmek için çalışmalara hız verdiğini ve bu yol ile seçmenin oy tercihini değiştirmeye çalışacağını iddia etmişti. Söz konusu iddiaların ardından, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, iddiaları doğrular nitelikte bir açıklama yaparak, en düşük emekli maaşının 7500 TL''ye yükseltildiğini açıklamıştı.

Bugün de AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından yapılan duyuruda, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramları''nda ödenen ikramiye tutarlarının 1100 liradan, 2000 liraya yükseltildiği belirtildi. 

EYT düzenlemesi Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşmasına karşın, düzenlemede hala staj ve çıraklık mağdurları, prim konusunda sorun yaşayanlar ve ABO meselesi nedeniyle çözüm bekleyen vatandaşlar bulunuyor. Sayıları toplandığında çok büyük bir kitleye denk gelen mağduriyetler, AKP iktidarı için 14 Mayıs öncesi oy toplama fırsatı olarak görülüyor. Bu nedenle birçok Sosyal Güvenlik Müşaviri, Meclis''in seçimlerden önce kapanacağı tarihe kadar bu sorunların giderileceğini ve EYT''de hiçbir mağduriyetin kalmayacağını iddia ediyor. 



"NE OLDU LAN MECLİS Mİ KAPANDI?"

Önal, EYT konusunda açıklama yapan bazı dernek başkanlarını ve Sosyal Güvenlik Uzmanlarını sert şekilde eleştirerek, mağdur vatandaşların duyguları ile oynamakla suçladı. 

Söz konusu isimlere sert sözlerle yüklenen Önal, "

Ne oldu lan Mart ayında Meclis mi kapandı? Hani yoktu 2. torba yasa. Mal bulmuş mağribi gibi atladınız basına sızan 18 maddeye. 22 Madde o çapsızlar. 

Bizim Konya''da bir laf var ''etli ekmek kafalı'' diye. Sizin kafanızın içinde et bile yok, sadece hamur. Kutlama yapacaksınız neredeyse çıkmayacak diye. Allah kimseyi, böyle bir mağduriyeti savunuyormuş gibi gözüküp de çıkmadığına sevinecek kadar zavallı, omurgasız ve karaktersiz yapmasın. 

Senin sonunu da söylüyorum, diğer o şürekalar vardı ya hani İstanbul''da "Milyonlar arkamızda" diyerek yüz kişiyi toplayanlar. Senin sonun o. Bizim sevgili Nihal Atsız''ın şiiri vardır, bir kemiğin ardından saatlerce yol giden itler bile gülecek kimsesizliğine" diye. Sizin sonunuz o. Mübarek günde bile dedikodu ve fitne peşindesiniz. 

Burada, daha bizi dinlemeden bile "Ben ay sonunda mevzu çözülecek" dediğim halde, bunun attığı tweetlerde ve gruplarda "Haydi bakalım Cumhur İttifakı''na oy yok" diye galeyana gelenler. Beni takipten kendiliğinizden çıkın, çıkmazsanız da o yorumları tek tek okuyorum. Ben sizi engelliyorum zaten. Kötü konuşmak istemiyorum çünkü. 

Sabahlara kadar burada beni dinlediniz, bu şüreka ve çapulcuların galeyanına gelip de biz daha açıklama yapmadan, bu çapulcuların paylaşımlarına inanıyorsunuz. Bunun attığı şey ile, biz daha açıklama yapmadan "Vay şöyle böyle" diyerek o şürekaya inananlar varsa. Ufaktan bizi takipten çıksın, gitsin yatsınlar ve bizi burada dinlemesinler. Gitsinler o çapulcu ile birlikte evcilik oynasınlar. " şeklinde konuştu. 




 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar