KKM'deki birikim artmaya devam ediyor

KKM'deki birikim artmaya devam ediyor
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar arttı. Hesaptaki birikim bu hafta 36 milyar lira arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 603 milyar TL''den 1 trilyon 639,8 milyar TL''ye çıktı.

 KUR KORUMALI MEVDUAT NEDİR?

Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası’nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.

Bu sayede birikimlerinin kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

KİMLER KUR KORUMALI MEVDUAT HESABI AÇABİLİR?

Hesap sahibinin “yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi olması” gerekmektedir.
Bunun dışında Kur korumalı mevduatta kapsam genişliyor. Yabancı kişi ve şirketler de sisteme dahil olabilecek.

Yabancı uyruklu kişi ve şirketler, yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlar ile bu vatandaşların sermayedar olduğu şirketlerin döviz hesaplarının TL''ye dönüştürülmesine ilişkin YUVAM hesabı sistemine dahil olabilecekler.

Merkez Bankası''nın Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesapları hakkında tebliğinde değişiklikler yapıldı. Tebliğle, ilgili tebliğin tanım maddelerine yer alan “Yurt dışında yerleşik vatandaş” ibaresi “Yurt dışında yerleşik kişiler” olarak değiştirildi ve madde metnine, “bankalarda hesap açma şartlarını taşıyan yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler” ibaresi eklendi.

Buna göre, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile bunların sermayedar olduğu yurt dışında bulunan şirketlerin yanı sıra bankalarda hesap açma şartlarını taşıyan yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler de döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarının TL''ye dönüşümüne esas YUVAM hesabı açtırabilecekler.

Tebliğe eklenen fıkra uyarınca, Merkez Bankası tarafından bu uygulama kapsamında açılan TL mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkânı tanınabilecek. Hesabın yenilenmesine ilişkin esaslar Merkez Bankasınca belirlenecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar