Dolar almak isteyenler hayrete düştü! Merkez Bankası dolar kurunu yukarı çekti

Dolar almak isteyenler hayrete düştü! Merkez Bankası dolar kurunu yukarı çekti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gönderdiği yazıda net döviz fazlası bulunan bankalardan, dolar ve euro satışında daha yüksek kur uygulamalarını talep etti.

Ekonomi piyasalarına yaptığı arka kapı müdahaleleri ile tartışma konusu olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son günlerde bankalara üst üste uyarı mesajları yollamaya devam ediyor. 

Özellikle dolar/TL paritesinin 19 sınırını geçmesinin ardından döviz hesaplarına yönelik birçok kısıtlama kararına imza atan TCMB, şimdi de bankalardan döviz alımlarında caydırıcı olması için dolar ve euro alış fiyatlarının yukarı çekilmesini talep etti. 

BİREYSEL MÜŞTERİLERDEN SONRA KURUMSAL FİRMALARA DA KUR ŞOKU!

Halihazırda birçok ülkenin aksine, Türkiye''deki bankaların tamamına yakını döviz alım ve satım fiyatları arasında fahiş bir makas aralığı uygulamakta. Bloomberg''in konuya yakın kaynaklardan derleyerek yaptığı habere göre, geçtiğimiz hafta bireysel müşterilere döviz satışında dolar kurunu 19,15’ten 19,20’lere çıkarmasını isteyen Merkez Bankası, şimdi de döviz fazlasına sahip firmaların da aynı kurdan alım yapmasını sağlayacak bir uygulamaya geçilmesini talep etti. 

TCMB, geçtiğimiz aylarda dövize yönelik talebi durdurmak ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplara olan ilgiyi yükseltmek için bireysel yatırımcılara uygulanacak minimum dolar/TL kurunu kademeli olarak artırmıştı. TCMB net döviz açığı olan firmaların 19,01 seviyesindeki spot kurdan döviz alımı yapabileceğini belirtti.

Kaynaklara göre tek seferde 2,5 milyon dolardan fazla döviz alımı yapacak firmalardan TCMB’ye bildirim yapmaları da istenecek.

1.6 TRİLYON LİRAYI GEÇTİ

2021 yılında yaşanan kur krizini baskılamak için hayata geçirilen KKM uygulaması, Mart ayının ilk haftası itibariyle tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak 1.6 trilyona ulaştı. 

Ocak ayının son haftasında, Merkez Bankası tarafından verilen karar ile bankaların KKM hesaplarına uyguladığı faiz sınırı kaldırılmıştı. Bu kararın ardından, aylardır TL karşısında kayda değer bir yükseliş yaşamayan dolar, yatırımcıların yeniden cazibe merkezi haline geldi. 

Alınan önlemleri yeterli bulmayan TCMB, bir karara daha imza atarak 21 Aralık 2021''den bu yana uygulanan Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesapları için bankaların verdiği prim uygulamasına da son verdi. Hem yatırımcı hem de banka için cazip olmasından dolayı, TL dönüşümlü KKM''nin yerine tercih edilen döviz dönüşümlü hesaplar için bankalar tarafından artık herhangi bir prim uygulamasına gidilemezken, müşterileri aktarılan fazla bakiyenin bankaların arzu etmesi halinde faiz oranına ilave edilebileceği belirtildi. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar