Bakan Bilgin haberi duyurmuştu: En düşük emekli maaşına yapılacak zam ortaya çıktı!

Bakan Bilgin haberi duyurmuştu: En düşük emekli maaşına yapılacak zam ortaya çıktı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 17-26 Nisan tarihlerinde ilk emekli maaşlarını alacak olan EYT'liler için önemli bir açıklama yaptı. Bilgin, emekli ücretleri ve bayram ikramiyelerinde yapılacak düzenlemenin bu hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını belirtti.

2023 yılında yapılan yüzde 30''luk emekli zammının dışında bırakılarak, ücret artışlarında seyyanen zam uygulanan en düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş için taban ücret 5500 liraya çıkarılmıştı. 

28 Şubat''ta Meclis''ten geçen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile emekli olacak ve ilk ödemelerini 17-26 Nisan tarihleri arasında alacak olan yaklaşık 2 milyon 250 bin EYT''linin büyük bir bölümü de düşük prim nedeni ile en düşük emekli maaşından faydalanacak.  

Öyle ki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürürlüğe konulan ''maaş hesaplama robotu''nda, alacağı aylığı 4000 TL ile 4500 TL arasında gören on binlerce EYT''li panik yaşamış ve düşük maaşlara tepki göstermişti. Sonradan yapılan açıklamada ise, 5500 liranın altında gözüken her maaşın herhangi bir başvuru yapmaya gerek kalmaksızın yukarı çıkarılacağı açıklandı. 

Bugün ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''den 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce emekli maaşlarına zam yapılacağının sinyalleri geldi. İster EYT''li isterse de normal emekli olsun, en düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş için yapılacak artış bu hafta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın onayına sunulacak. 

EMEKLİ ZAMMI BU HAFTA ERDOĞAN''A SUNULACAK

Normal şartlarda Temmuz ayında yapılması beklenen artışın, emekli seçmeni ikna etmek adına seçimlerden önce uygulanması bekleniyor. İlk ödemelerini nisan ayında alacak olan EYT''liler de, düzenlemenin bu tarihe kadar yürürlüğe girmesi halinde zamlı ödeme almış olacak. Konu hakkında açıklama yapan Bakan Bilgin, "Bugüne kadar bu politikayı takip etmeye çalıştık. Sayın Genel Başkan (TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün) 5 bin 500 liraya yükselttiğimiz en düşük emekli aylığının, bugünkü şartlar içerisinde yetersiz kaldığını söyledi. Ben de aynı fikirdeyim. Bununla ilgili alternatif çalışmaları yaptık. Yani en düşük emekli aylığını yükseltecek alternatif modellerimiz var. Bunun yanında emeklilerin aldığı bayram ikramiyeleri var. Bunları birlikte değerlendiren alternatif bir çalışmamız var. Emeklilere rahat nefes aldıracak, üzerlerindeki tahrip edici enflasyonun şartlarını ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi ayrıntılı bir şekilde çalıştık. Depremle ilgili çalışmalar nedeniyle biraz ertelenmişti ama ben bu hafta içerisinde ya da en geç önümüzdeki hafta başı Sayın Cumhurbaşkanı''mıza arz edeceğim." şeklinde konuştu. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

EYT düzenlemesinin ardından 13 milyon olan emekli sayısının 15 milyona yükseleceğini belirten Bilgin, "Bugün burada bahsettiğim, Sayın Cumhurbaşkanı''mıza sunacağım alternatif müjde modelleri de sadece 13 milyonu değil, 15 milyonu kapsayacak." dedi.

Söz konusu açıklamaların ardından resmi kaynaklar tarafından net bir rakam telaffuz edilmese de, yapılacak ara zam ile en düşük emekli maaşının yıl sonuna kadar 6500 TL''ye çıkarılması bekleniyor. 

BAYRAM İKRAMİYELERİNE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Bakan Bilgin, 2018''den bu yana yılda iki kez ödenen emekli bayram ikramiyelerine de enflasyonun yükünü alacak bir zam yapılacağının müjdesini verdi. Ankara kulislerinde yapılacak artış ile en düşük emekli ikramiyesinin 3000 lira olması konuşulurken, gazeteci Fatih Portakal da dün canlı yayında yaptığı açıklama ile iktidarın seçim yatırımı olarak, 3000 ile 5000 lira arasında bir ikramiye belirlemeye hazırlandığını iddia etti. 









 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar