Dolar sahipleri nefesini tuttu! Bu akşam açıklanacak karar belli oldu

Dolar sahipleri nefesini tuttu! Bu akşam açıklanacak karar belli oldu
ABD'de yaşanan bankacılık krizi ve iflas olaylarının ardından ilk kez dün toplanan FED, bugün yapacağı toplantının ardından Türkiye saati ile 21.00'da faiz kararını duyuracak. Yapılacak açıklamaya saatler kala dünyaca ünlü bankaların tahminleri de ortaya çıkmaya başladı.

ABD Merkez Bankası (FED), Silikon Vadisi Bankası''nın iflası ile başlayan krizin ardından 21 ve 22 Mart tarihli toplantılarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Saatler sonra açıklanacak karar, doların küresel piyasalardaki değerini doğrudan etkileyecek.

Türkiye''deki dolar kuru üzerinde de önmeli bir etkisi olacak faiz kararı hakkında dünyaca ünlü bankalardan peşi sıra tahminler gelmeye başladı. 

25 BAZ PUANLIK ARTIŞA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Bazı türev piyasaları işleten CME''nin ''Fedwatch'' aracı ile yaptığı ve piyasaların alınması muhtemel karara göre takip ettiği pozisyonu ölçtüğü sonuçlara göre, dünya piyasaları FED''den 25 baz puanlık bir faiz artırımı gelme ihtimalini yüzde 90''ın üzerinde görüyor. Sabit bırakacağına yönelik beklentini payı ise yüze 9,8 seviyesinde.

ALINACAK KARAR WALL STREET''İ VURACAK

Alınacak faiz kararının en fazla etkileyeceği ve halihazırda yaşanan iflas kararları ile oluşan panik havası nedeniyle sıkıntı yaşayan ABD piyasalarının en aktif oyuncuları arasında bulunan Wall Street de FED toplantısından 25 baz puanlık bir artış çıkacağını öngörüyor. 

Haftalardır yapılan haberler ve kamuoyuna sunulan mesajlarda, bankacılık kaynaklarının muhtemel bir faiz artırımı karşısında daha güç duruma düşeceği ve iflas olaylarının "domine etkisi" yaratabileceği hatırlatılmış, FED yetkililerinden artırıma gitmemelerine yönelik beklenti vurgulanmıştı. 

Wall Street''in yanı sıra, Bank of America, JPMorgan, Morgan Stanley gibi uluslararası piyasalarda önemli aktör konumunda bulunan kurumlar da 25 baz puanlık artış beklerken, ABD dışında yer alan Alman Deutsche Bank ve İngiliz Barclays''da bu bankalarla aynı görüşü taşıdığını ifade etti. 

DEĞİŞİKLİK BEKLEMEYEN BANKALAR DA VAR
 

Hakim görüşün aksine, yapılacak toplantıdan faiz artırımı çıkmayacağına yönelik beklentisi olan büyük bankalar da bulunuyor. Goldman Sachs ve Wells Fargo, faizlerde bir değişiklik yapılmasını beklemediklerini aktardı.

Çok nadir paylaşılan bir görüş ise Japon Nomura Bankası''ndan geldi. Nomuara, 25 baz puanlık bir faiz indirimi gelebileceği konusunda beklentisini ifade ederek, uzmanlar tarafından oldukça düşük bir ihtimal verilen pozisyonda yer almaya başladı.  Bu haliyle, 5 banka Fed''den 25 baz puanlık faiz artırımı beklerken, 2 banka faizlerin sabit bırakılacağını bekliyor. 1 banka ise 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi içerisinde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar