Staj ve çıraklık mağdurlarına müjde! Meclis stajyerler için tarih verdi

Staj ve çıraklık mağdurlarına müjde! Meclis stajyerler için tarih verdi
EYT düzelemesi TBMM'de kabul edildi. Düzenleme kapsamıdna yer almayan staj ve çıraklık mağdurları içinse üst üste sıcak gelişmeler yaşandı. Meclis kürsüsünden stajyerler için emeklilik tarihi paylaşılırken, EYT alanında uzman isimden de stajyerlere son dakika müjdesi verildi.

Deprem felaketi nedeniyle birçok kez ertelenen EYT düzenlemesi, bugün itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne (TBMM) resmen geldi. Saat 15.00''de başlayan Meclis Genel Kurulu''nda hararetli tartışmalar yaşanırken, 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açacak olan EYT tasarısına dahil edilmeyen yaklaşık 250 bin staj ve çıraklık mağduru için de kritik gelişmeler yaşandı. 

Bütün siyasi partiler gündem için Meclis kürsüsüne çıkarken, muhalefet kanadından üst üste staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik müjdesi verildi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, şu an yapılan düzenlemede yer almasa da ileri bir tarihte Meclis''in staj ve çıraklık mağdurları için toplanacağını ve bu mağduriyete son verilerek, 250 bin staj sigortası girişlinin de emeklilik haklarının teslim edileceğini açıkladı. 

EYT''lilerin emekli olmasının yolu ise, halihazırda "kısa süreli çalışma" olarak gözüken statülerinin, Meclis''e gelecek bir torba yasa ile "uzun süreli çalışma" haline getirilmesinden geçiyor. TBMM''ye mart ya da nisan ayında gelmesi beklenen torba yasa ile staj faaliyetinin "uzun süreli çalışma" kolu olarak yasalaşması ve bu değişikliğin ardından 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj yapmış kişilerin doğrudan emekli olabilmesi öngörülüyor. 

EYT düzenlemesi, akşam saatlerinde bütün partilerin oy birliği ile kabul edildi. Bu gelişme ile birlikte EYT düzenlemesi ilerleyen günlerde Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşacak.

"BU YASA ÇIKACAK VE MAĞDUR İNSAN KALMAYACAK"

Usta''nın açıklamalarının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı olan Onur Önal da, stajyerler için umut dolu sözler sarf etti. Önal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "2 Şüreka el ele vermiş , devamlı Staj ve Çıraklık yasası çıkmayacak , böyle bir çalışma yok diyorlar .Böyle diyorlar ve sonra hergün tag çalışması yapıyorlar .Size söyledim bu yasa çıkacak ve bu mağdur insanların mağduriyeti üzerinden sivrisinek gibi ikbal arayamayacaksınız" ifadelerini kullandı.

Önal, bugün Meclis''ten geçen EYT''de staj mağdurlarının yer almamasının sürpriz olmadığını belirterek, önümüzdeki ay yapılması planlanan torba yasa ile 8 Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık girişi olan vatandaşların da emekli edileceğinin müjdesini verdi. 



 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar