Dolar sahipleri mahvoldu! 15 yıl sonra dolar kurunda bir ilk yaşandı

Dolar sahipleri mahvoldu! 15 yıl sonra dolar kurunda bir ilk yaşandı
ABD'de 2008 Küresel Ekonomik Krizi'nden bu yana yaşanan en büyük banka iflasları peş peşe geldi. Batan bankaların ardından ABD Başkanı Joe Biden piyasalara yönelik güven açıklaması yapmış olsa da, yatırımcılar birikimlerini dolardan geri çekmeye devam ediyor.

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından önümüzdeki 3 ay boyunca faiz artırımı yapılacağına yönelik pozisyon alan piyasalarda bir şok yaşandı. 

ABD''nin önemli bankaları arasında yer alan Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank''ın iflas etmesinin ardından yatırımcılar altına hücum etmeye başlamış ve madeni paralar ile kripto varlıklar değer kazanmıştı. 2008 ve 2012 yılları arasında etkisini gösteren küresel ekonomik krizden bu yana  yaşanan en büyük iflasların üst üste gelmesi piyasaları tedirgin ederken, ABD Başkanı Joe Biden bugün yaptığı açıklamada, "Kongre''den ve bankacılık düzenleyicilerinden, banka iflaslarının tekrar yaşanma olasılığını azaltmak, Amerikalıların işlerini ve küçük işletmeleri korumak için bankalara yönelik kuralları güçlendirmelerini isteyeceğim." dedi.

DOLARDA ÇÖKÜŞ AN MESELESİ!

Yaşanan gelişmelerin ardından ABD''nin en önemli bankaları arasında gösterilen  Goldman Sachs''dan olay yaratacak bir rapor yayımlandı. Gelecek hafta yapılacak FED toplantısında faiz artırımına kesin gözüyle bakan piyasaların aksine Sachs, herhangi bir artırım yapılmayacağını iddia etti. Yayımlanan raporun ardından dolardan çıkışlar daha da yükselirken, yatırım piyasalarının güvenli limanı olarak adlandırılan altında uçuş hız kazanmaya devam etti.

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Powell''ın açıklamalarında güçlü faiz artırımı üzerinde durulmasına karşın yaşanan iflaslar nedeniyle FED''de birçok üyenin fikir değişikliğine gidebileceği iddia edilmekte. 

BATACAK BANKALARA  ABD HÜKÜMETİ GARANTİ VERDİ

Amerikalıların bankacılık sisteminin güvenli olduğuna inanabileceğini ifade eden Biden, "Mevduatlarınız ihtiyacınız olduğunda orada olacak. Ülke genelinde bu bankalara hesap yatıran küçük işletmeler, çalışanlarına ödeme yapabileceklerini ve faturalarını ödeyebileceklerini bilerek daha rahat nefes alabilirler." diye konuştu.

DOLAR KURU UZUN SÜRELİ İNİŞ YAŞAYABİLİR

Gelişmelerin ardından şu an için küresel ölçekte bir krize varacak felaket senaryosu beklenmese de, ekonomistler tarafından dolarda birkaç ay sürecek bir düşüş trendinin başlaması muhtemel olarak yorumlandı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar