Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 14 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 14 gün sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalarda söz sahibi aktörlerle yaptığı mart ayı 'Piyasa Katılımcıları Anketi' sonuçlarını yayınladı. Rapora göre Merkez Bankası'nın 14 gün sonra ve 2023 yılının sonunda görülecek dolar kuru tahmini de ortaya çıkmış oldu.

Türkiye''nin resmi para birimi olan TL''nin değerini korumakla görevlendirilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı ''piyasa katılımcıları anketi'' raporunun mart sayısını kamuoyu ile paylaştı. 

Türkiye''de yıllar içinde kontrolden çıkan dolar kurunun ardından birikimlerinin çoğunu döviz hesaplarında bulunduran vatandaşların, yatırımlarının geleceği açısından dikkatle takip ettiği rapora göre 14 gün sonra ve Aralık ayının sonunda görülecek dolar kuru beklentisi de ortaya çıkmış oldu. 

Hükümetin 14 Mayıs''ta yapılacak genel seçimlere kadar doları frenlemek için attığı adımlar yetersiz kalırken, ekonomistler, ülkede tam manasıyla bir "seçim ekonomisi" sisteminin yürürlükte olduğunu iddia ediyor. Her ne kadar dolar/TL''de aylardır bir istikrar sağlanmış ve yatay hareket konusunda süreklilik gerçekleşmiş olsa da, enflasyon ve Türk lirasının değer kaybını önlemekte etkili sonuçlar alınamadı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından paylaşılan son beklenti anketi ise tartışmaları beraberinde getirdi.

Yayınlanan ''Piyasa Katılımcıları Anketi'', 31’i finansal sektör, 4’ü reel sektör, 11’i ise profesyonellerden oluşan 46 katılımcıya gönderildi ve ortaya şu sonuçlar çıktı:

YIL SONU DOLAR 22.91 TL OLACAK

Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? sorusuna yanıt veren yatırımcıların cevaplarından alınan ortalamaya göre Mart ayının sonunda beklenen dolar kuru 18,95 seviyesinde olurken, Aralık ayının sonunda görülecek dolar kuru içinse 22,91 TL tahmini yapıldı. 

Katılımcılar, 12 aylık süreç sonunda ise dolar kurunun 23.52 TL seviyesine ulaşmasını beklediklerini açıkladı.  
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar