Eksik prim günü olan EYT'liler bu yolla emekli olabilecek! Sevindiren açıklama geldi

Eksik prim günü olan EYT'liler bu yolla emekli olabilecek! Sevindiren açıklama geldi
EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte başlayan başvuru süreci devam ederken, eksik prim günü nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den açıklama geldi.

İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaş için emeklilik yolunu açacak olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, 28 Şubat''ta Meclis''ten geçerek Resmi Gazete''de yayımlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta EYT''li olabilmek için 5000 prim günü şartı yeterli olmasına karşın, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda eklenen ''kademeli prim sistemi'' uygulaması nedeniyle yüz binlerce vatandaş emeklilik hayallerini birkaç yıl daha ertelemek zorunda kaldı. 

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) oturumunda yapılan EYT görüşmelerinde İYİ Parti''nin ''Emeklilik için 5000 prim günü yeterli olsun'' teklifi ise AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti. 

BAZI ÇALIŞANLAR DÜŞÜK PRİMLE EYT''Lİ OLABİLECEK

Aradan geçen haftalarda seslerini yetkililere duyurmak isteyen prim mağdurları ve kısmi emeklilik bekleyen vatandaşlar için bir haber de iktidara yakın gazeteden geldi. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlamış EYT’liler, çalışma statüsüne göre yaş dışındaki şartları yerine getirdiğinde emekli olabilecek.

EYT düzenlemesinin son haline göre, işe başlangıç tarihi 8 Eylül 1999''a yaklaştıkça, emeklilik için aranan prim gün sayısı da yükselmekte. Özellikle 1999 tarihinde işe girenler için 5000 yerine 5975 prim günü şartı aranmakta. 
 

Genel olarak düzenlemenin bu maddelerinde bir değişiklik yapılmayacak olmasına rağmen, EYT''de emeklilik için belirli meslek gruplarına istisnalar tanınacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatına göre düşük prim gün sayısı ile emekli olabilmek için karşılanması gereken bazı yükümlülükler var.

TARIM İŞÇİLERİNE 3600 GÜN İLE EMEKLİLİK

1999 ve 2002 yılları arasında çıkartılan yasalar, kademeli emeklilik için değişik yaşları gündeme getiriyor.

2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi olanlar, kademeli emeklilik yaşına tabi tutuldu. Emeklilik yaşı kadınlarda 40 ile 54, erkeklerde 44 ile 58 arasında değişiklik gösteriyordu. Fakat SGK’lıların aksine tarım işçilerine 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü koşulu sabit kaldı.

EYT kademeli yaş koşulunu tümüyle kaldırdığı için 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan 2925 sayılı Kanun’a tabi tarım işçileri, 3600 prim günüyle emekli olabilecek. Henüz 3600 günü tamamlamamış olanlar da bu şartı doldurduktan sonra emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Böylelikle tarım işçilerine 3600 günden emeklilik imkanı veriliyor.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar