EYT'de bir devir resmen sona erdi! Staj, prim ve 2000 sonrası mağdurları...

EYT'de bir devir resmen sona erdi! Staj, prim ve 2000 sonrası mağdurları...
Uzun yıllar mücadele verilen EYT'de yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda iki milyon kadar kişinin emekli olması beklenirken, gözler şimdi de staj-çıraklık mağdurları, prim mağdurları ve 2000 sonrasına çevrildi. İşte detaylar...

14 Mayıs''ta yapılacak seçimler öncesi uzun süre ayak diretmesine rağmen EYT''yi kabul eden AKP hükümeti, 2 milyona yakın vatandaş için emeklilik yolunu açtı.

Meclis''e getirilen yasa ise başta staj ve çıraklık mağdurları olmak üzere, pek çok kesimi dışarda bıraktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999''dan önce stayjer ve çırak kaydı bulunanlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar. Staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada sık sık etkinlik düzenleyerek seslerini yetkililere duyurmak için mücadele ediyor.

STAJ MAĞDURLARI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Mali Müşavir Sosyal Güvenlik Uzmanı Aras Kara staj mağdurları çözümü hakkında şunları söyledi:

"Bu gün avukat, doktor ve hatta yurt dışındaki gurbetçilerin tüm stajları SGK’ca emeklilik için başlangıç sayılmaktadır. Bu ülkenin öz ve öz evlatları olarak bizlerin emekleri alın terleri stajyerliği ve çıraklığı giriş sayılmamaktadır.

Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak ve güvenerek diyoruz ki doktor, avukat ve yurt dışı stajyere tanınan imtiyazların biz stajyer ve çıraklara da sağlanması gerekmektedir. Aksi durumda bu hukuksuz ve haksız uygulama için demokratik hak arayışımızdan ödün vermemizi kimse beklememelidir.

''''ÇÖZÜM KOLAY VE NET'''' DEDİ

Çözüm çok kolay ve net. 5510 sayılı 1999 öncesi hakların teslim edildiği sosyal güvenlik yasanın içerisine bir madde ile stajyer ve çırakların başlangıç tarihlerinin borçlanılarak sigorta tarihlerinin başlangıç sayılması maddesinin eklenmesidir.”

EYT''DE KADEMELİ PRİM NE DEMEK?

EYT düzenlemesinin ayrıntılarının belli olmasıyla birlikte kademeli prim gününün ne anlamı geldiği merak edildi. EYT''li olabilmek için kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.

KADEMELİ PRİM GÜNÜ HESAPLAMA

SGK tarafından yayımlanan yıllara göre, sigortalılık süresi ve prim gün sayılarıyla birlikte, EYT''li olmaya hak kazanacak olan kişilerin yıllara göre prim sayıları görülebiliyor.

BİR DEVİR SONA ERDİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlandı. Böylelikle prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecek.

9 Eylül 1999''dan öncesi sigortalıları kapsayan teklife göre, bu tarih öncesinde sigortalanmış kişiler, kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT kapsamında ilk maaşların Nisan ayında yatırılacağını duyurdu.

Bakanlık, "Vatandaşlar yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvuruda bulunabilecek ve başvuruyu takip eden ay maaşları hesaplarına yatacak" açıklamasını yaptı.

Düzenlemeyle birlikte işverene kıdem tazminatı için kredi desteği de sağlanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar