Yıl sonu görülecek dolar kuru resmen paylaşıldı! Resmi Gazete'de korkutan rapor

Yıl sonu görülecek dolar kuru resmen paylaşıldı! Resmi Gazete'de korkutan rapor
Türkiye'de 2023, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan ekonomik verilerin yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece ekonomi politikalarında söz sahibi yetkililer tarafından beklenen 2023 yıl sonu dolar kuru tahmini de ortaya çıkmış oldu.

Resmi Gazete''nin mükerrer sayısında yayımlanan Orta Vadeli Program (OVP), ile Türkiye ekonomisini gelecek 3 yılda nelerin beklediğine yönelik ayrıntılı veriler gözler önüne serildi. 

Yabancı para birimlerinin günlük, haftalık, aylık olarak izleyeceği seyirden ziyade, takvimsel olarak ulaştığı kritik noktalara yer verilen belgelerde, hükümetin 2025 sonuna kadar dolarda yaşanacak artışı da ''sürpriz'' olarak nitelendirmeyeceği ortaya çıktı. 

DOLAR ADIM ADIM 26 LİRAYA YÜKSELECEK

Pek çok ekonomik gösterge ve grafik üzerinde çalışmalar yapılarak hazırlanan raporun en can alıcı kısmı ise yabancı para birimlerinin, serbest piyasada Türk lirasına karşı yaşayacağı artışa yönelik tahminler oldu. Yurt dışı döviz piyasası, ABD Merkez Bankası (FED) kararları ve Türkiye''de liranın değerini korumakla görevlendirilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK)  toplantılarının tamamının dikkate alınarak hazırlanan raporda 2023 için yıl boyunca görülecek ortalama dolar kuru beklentisi 21.52 TL, 2024''te 24.62 TL, 2025''te ise 25.77 TL şeklinde öngörüldü. 

MERKEZ YASAKLAMALARLA KURU BASKILAMAYA ÇALIŞIYOR

Merkez Bankası, her ne kadar piyasaya yaptığı müdahaleler ile yaz aylarından bu yana dövizi yatay bir hareketliliğe sıkıştırmayı başarmış olsa da, elindeki baskı aygıtlarının giderek azalması nedeniyle farklı yöntemler masaya getirilmeye başlandı. 

Geçtiğimiz hafta bankalara bir yazı yollayan TCMB, döviz alım-satım işlemlerinde uygulanan makasın daha da yukarı çıkarılmasını istedi. Birçok banka halihazırda dövizin satış fiyatı için oldukça düşük bir parite belirlerken, alımlarda ise mevcut kurun oldukça üzerinde bir rakamı müşterilerine sunmayı tercih ediyor. Kurda aylardır yukarı ve aşağı yönlü sert iniş çıkışlar yaşanmamasına karşın aradaki makas kapatılmazken, vatandaşlar hem alım hem de satım işlemlerinde zarar etmiş oluyor. Buna rağmen Merkez Bankası tarafından bankalara, mevcut makas aralığının 19.15 lira seviyesinin altına indirilmemesine yönelik uyarı yapıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇE HEDEFİ DE ORTAYA ÇIKTI

OVP’ye göre Cumhurbaşkanlığının 2023 yılı bütçe büyüklüğü ise 6 milyar 637 milyon lira olarak belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi 435.3 milyar lira, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi 292.3 milyar lira olarak öngörüldü. Diyanet İşleri Başkanlığı’na da 35.9 milyar liralık bütçe öngörüldü. Bu yıl bütçe açığı 461.2 milyar lira olarak tahmin edildi. Gelecek yıl ise açığın 659.4 milyar lira olarak öngörüldü.

DİJİTAL TÜRK LİRASI ÇIKARILACAK
 

Programın hedefleri ise şu şekilde paylaşıldı:

- Türk Lirası cinsinden mevduatın toplam içindeki payının yükseltilmesini teminin teşvik mekanizmaları uygulamaya konulacak.

- Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesinin birinci ve ikinci faz pilot uygulamaları doğrultusunda ödemeler için Dijital Türk Lirası’nın kullanım testlerine başlanacak. Kripto varlık alım satım platformları da düzenleme kapsamına alınacak. Sıfır atık uygulamaları hane halkını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.




 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar