Bankada doları olanlara şok! Merkez Bankası o uygulamaya son verdi

Bankada doları olanlara şok! Merkez Bankası o uygulamaya son verdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankalara gönderilen yazıda, Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesapları için prim uygulamasına son verildiği belirtildi.

21 Aralık 2021''de yürürlüğe koyulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, sağlıksız sonuçları ve getirdiği vergi yükü nedeniyle her hafta yeni bir düzenlemeye yol açmakta. 

Aylardır dolar kurunun yükselmemesi nedeniyle yatırımcının gözündeki cazibesini kaybeden KKM''den kaçışı önlemek için Merkez Pankası peşi sıra hamleler yaparken, verilen son karar ise hem bankaları hem de bankada döviz hesabı bulunan yatırımcıları üzecek türden oldu. 

AKP''nin 2021 yılında yaşanan kur krizini baskılamak için hayata geçirdiği uygulamayı birçok banka, tüm uyarılara rağmen dövize dayalı şekilde sürdürmeye devam ediyordu. Yılın ilk ayında bankalara gönderdiği yazı ile mevcut durum üzerine rahatsızlığını belirten Merkez Bankası, çareyi söz konusu prim uygulamasına son vermekte buldu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''ndan bankalara gönderilen yazı ile Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yatırımcılara sunulan ''prim'' tutarlarının da ilave olarak faize eklenmesi istendi. TCMB, verdiği bu karar ile dolar sahiplerini TL dönüşümlü KKM hesaplarına yönlendirmeye iterken, döviz kuruna yönelik uyguladığı baskıyı da yukarı çıkarmış oldu. 

DOLAR TERS TEPKİ VEREBİLİR!

Bloomberg HT tarafından kamuoyu ile paylaşılan duyumlara göre Merkez Bankası, bankaların döviz dönüşümlü KKM’de uyguladığı yüklü primlere geçtiğimiz hafta itibariyle son verdi.

Kararın ardından bankacılık sektörüne yakın kaynaklar, bankaların TL mevduat hedefini tutturabilmek için söz konusu uygulamaya başvurduğunu kabul ederken, yapılan değişikliğin TCMB''nin özel bankalar üzerindeki hakimiyetini de yukarı çekeceğini belirtti.

Merkez''in aldığı karar ile döviz dönüşlü KKM’ye talebi artırmak için yapılan yan yollar da kapanmış olacak.

Kaynaklar, bu uygulamaların başında dövize ayrı KKM dönüşüne ayrı TL mevduat faizi oranları uygulaması, aynı bankada TL KKM’nin vadesi dolduğunda döviz alımıyla döviz dönüşlü KKM’ye çevrilmesi, karşılığında TL kredi kullandırılarak yapılan döviz dönüşlü KKM işlemlerinin yer aldığını belirterek Merkez Bankası’nın hesaplamalarında artık bu uygulamaları dikkate almayacağını belirtti. 

Kararın dolar kuruna yönelik etkilerini yorumlayan ekonomistler, yatırımcıların döviz dönüşümlü KKM''deki paralarını, prim uygulamasının kaldırılmasının ardından hesaplarından çekmeyi düşünmeleri halinde, dolar kurunda da kısmi bir artışın mümkün olabileceğini belirtti. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar