Staj ve çıraklık mağdurlarına Mart müjdesi! EYT'ye böyle dahil olacaklar

Staj ve çıraklık mağdurlarına Mart müjdesi! EYT'ye böyle dahil olacaklar
7 Şubat'ta TBMM'ye sunulacak EYT tasarısı önce 14 Şubat'a ardından da 21 Şubat'a ertelenmişti. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yaptığı son açıklama ile TBMM'nin 28 Şubat'a kadar çalışmayacağını duyurdu. Peki 28 Şubat'ta Meclis'e gelecek düzenlemede staj ve çıraklık mağdurları yer alacak mı? Bu soruya SGK Uzmanı Onur Önal cevap verdi.

17 Ağustos 1999''da meydana gelen Gölcük depreminin ardından değişen yasa ile emeklilik hakları ellerinden alınan EYT''liler, Kahramanmaraş''ta yaşanan depremlerden de etkilendi. 

Geçtiğimiz haftalarda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda kabul edilen EYT düzenlemesinin 7 Şubat''ta TBMM''ye geleceği açıklanmıştı. Ancak Türkiye''nin 6 Şubat tarihinde yaşadığı deprem felaketleriyle Meclis çalışmalarını ileri bir tarihe ertelemişti. İlk etapta yapılan 1 haftalık erteleme, felaketin boyutunun giderek artmasının ardından peşi sıra ertelemelerle 28 Şubat''a uzatıldı. 

Afet bölgesinde yer alan 10 şehirin milletvekilleri alanda aktif olarak çalışırken, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de deprem bölgesine ziyaret gerçekleştirecek. Bütün partilerin oy birliği ile alınan erteleme kararına en sert tepki ise EYT''lilerden geldi. 

Elitaş''ın basın mensuplarına yaptığı "EYT 21 Şubat''ta Meclis''e gelecek" açıklamasından sonra erteleme kararını duyurması emeklilik için gün sayan EYT''lilerde büyük bir öfkeye sebep olurken, oyalandığını düşünen 2 milyon 250 bin EYT''li sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalıştı. 

SGK UZMANI ONUR ÖNAL''DAN EYT''LİLERE SERT TEPKİ

EYT konusunda kamuoyunun en tanınan isimlerinden biri olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Onur Önal, twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda EYT''lilerin tepkilerine sert yanıt verdi. Önal, Türkiye''nin böylesi bir felaket yaşadığı şartlarda birkaç haftalık ertelemelere tahamül gösteremeyen EYT''lileri hedef alan sözleri ise şu şekilde: 

"Bir hafta daha ertelendi diye mi bu hengame? Bu gürültü bunun için mi? Bir hafta daha beklediğimiz için böyle tepki verilir mi arkadaşlar?

Türkiye Büyük Millet Meclisi''nin, deprem bölgesindeki milletvekillerine, ki birçok yakınını kaybetmiş bu insanlar, yarın mesela Cumhurbaşkanı ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bölgeye ziyarete gidecekler tekrar. 

Diğer muhalefet partileri ile görüş birliğine varılarak verilmiş bu erteleme kararı zaten. Kendilerince ne yapılabiliyorsa, ne kadar yardım edilebiliyorsa o konularda yardımcı oluyor bu insanlar. 

Şimdi 150 bin insanımızı yaklaşık kaybettiğimiz, toprak altında bıraktığımız ve kalanların da bir o kadar evleri başlarına yıkılmış, çolukları ve çocuklarını, kardeşlerini kaybetmiş insanlar varken TBMM gidip EYT''yi bir hafta daha erteledi diye mi bu kıyamet? 

Siz 7-8 ay ertelendik diyorsunuz ama bu doğru değil. Başından beri Ocak 2023 denildi size zaten. Efendim işte Ocak 28''de yasalaşır, Mart''ı bulur da Nisan''da ilk maaşı alırsınız diyen işportalar çıktı piyasaya. 

TBMM, EYT ile ilgili yasayı geçirdiği gün, sizin emeklilik müracatınız oluşur ve aynı gün, yani bu emeklilik başvurusunu yaptığınızda maaşınız o günden itibaren işlemeye başlar. SGK, iş yoğunluğuna göre, talebin yoğunluğuna göre de sırasıyla emekli maaşlarınızı bağlar. 

Hani biz depremin yanındaydık? Hani acısını hissediyorduk. Bu kıyamet 1 hafta ertelendiği için mi? 150 bin insanımız gitti arkadaşlar, 150 bin tane can gitti ve geride kalanların da ölüden farkı yok. Evleri başlarına yıkılmış, kaybettiği yakınların acısını hücrelerinde yaşıyorlar. Hem evleri hem dünyaları başlarına yıkılmış. "

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI EYT''YE DAHİL EDİLECEK Mİ?

Staj ve çıraklık mağdurları hakkında da açıklama yapan Onur Önal, böyle bir gelişmenin beklenmediğini ifade ederek, "Staj ve çıraklık mağdurları emekli olacaklar ancak bu yolla değil. Daha önce de söylediğimiz gibi stajyer kardeşlerimiz için torba yasa yöntemi ile emeklilik yolu açılacak. Ben bu düzenlemenin Şubat ayında gelmesini bekliyordum ancak yaşanan ertelemeler sonrası takvimde de değişiklik yaşandı. Staj ve çıraklık mağdurlarının mart ayında emekli edileceğini düşünüyorum." dedi. 

BAHÇELİ VE ERDOĞAN AYRINTISI

Önal, MHP''nin geçmiş seçimlerde staj girişinin sigorta sayılacağına yönelik pek çok vaadi bulunduğunu hatırlatarak, Erdoğan ve Bahçeli görüşmesini imalı şekilde paylaşmıştı. Yarın yeniden bir araya gelecek iki siyasi parti liderinin ise görüşme esnasında staj mağdurlarını masaya yatırıp yatırmayacağı henüz bilinmiyor. Ana konusu deprem olacak olan görüşmeler için Hatay''a gidecek olan Bahçeli ve Erdoğan''ın staj sorununu çözmesi talep ediliyor. 











 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar