Bankalardan şok kredi kartı kararı! Bütün limitler yükseltilecek

Bankalardan şok kredi kartı kararı! Bütün limitler yükseltilecek
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından afet bölgesi için birçok ekonomik ve sosyal yardım kararı alınırken, BDDK'nın uyarısı ile tüm Türkiye'yi etkileyen bir bankacılık kararı da hayata geçirildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 10 şehirde can kaybı sayısı 41 bin 20 olurken, milyonlarca vatandaşın hayatı yaşanan felaket ile alt üst oldu. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, depremin hemen ardından aldığı karar ile bölgedeki vatandaşların SGK primlerini ertelerken, iş veren kesiminin bildirmesi zorunlu olan her türlü evrak, belge ve benzer gereçler için de öteleme imkanı sağlanmıştı. BDDK''nın talebi üzerine bankalar, deprem bölgesinde yer alan müşterilerin kredi ve kredi kartı borçlarını faizsiz şekilde ötelemişti.

Ekonomik açıklamalar bununla sınırlı kalmamış ve depremin 3. gününde afet bölgesine giden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen ailelere 10 bin liralık nakdi yardım ödemesi yapılacağını duyurmuştu. 

BÜTÜN TÜRKİYE''Yİ ETKİLEYECEK KREDİ KARARI

Ekonomik kararların büyük bölümü deprem bölgesine yönelik alınırken, BDDK''nın son kararı ise bütün Türkiye''yi kapsayacak şekilde gerçekleşti. BDDK, bankalara gönderdiği yazı ile Türkiye''de yer alan bütün kredi kartı limitlerinde değişikliğe gidilmesi için onay verdi. 

KREDİ KARTI SINIRLARI TAMAMEN DEĞİŞTİ

Deprem öncesinde bir bankanın müşterisine sunabileceği kredi kartı limiti, kartın kullanılmaya başlandığı yıl aylık gelirin 2 katı, sonraki yıllarda ise 4 katı şeklinde uygulanabiliyordu. Yani, asgari ücret alan bir vatandaş için bankaların verebileceği maksimum kredi kartı limiti Ocak 2023 itibariyle 34 bin liraya çıkarılmıştı. 

BDDK''nın bu sınırı 8 katına çıkarmasıyla birlikte, vatandaşlar bankaya başvurması halinde kredi kartı limitlerini yükseltebilecek. Asgari ücret alan bir vatandaş için yeni taban limit ise 68 bin lira olacak.

GELİR BELGESİZ KREDİ KARTI LİMİTLERİ DE YÜKSELDİ

Gelir belgesi ibraz etmeyen çalışanlara ya da bankada "maaş hesabı" bulunmayan vatandaşlara yönelik verilen kredi kartlarındaki 2000 liralık üst sınır da 5000 liraya güncellendi. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puanı uygun görülmesi halinde bankalar, çalışmayan vatandaşlara 5000 liralık kredi kartı sağlayabilecek. 

ASGARİ ÖDEME TUTARI DÜŞÜRÜLDÜ

Covid-19 pandemisi öncesinde yüzde 30 olan "kredi kartı asgari tutarı" pandemi süresinde yüzde 20''ye düşürülmüştü. Halihazırda yüzde 20 olarak uygulanan bu karar, Haziran 2022''de alınan karar ile kredi kartı limiti 25 bin liranın üzerindeki kartlar için yüzde 40''a çıkarılmıştı. Yaşanan deprem felaketlerinin ardından limite bakılmaksızın bütün kredi kartları için asgari ödeme tutarı yüzde 20 olarak belirlendi. 





 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar