21 Şubat'ta kabul edilecek EYT düzenlemesinin 5 maddesi belli oldu

21 Şubat'ta kabul edilecek EYT düzenlemesinin 5 maddesi belli oldu
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen ve Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen EYT düzenlemesi 21 Şubat tarihinde TBMM Genel Kurulu'na sunulacak. Meclis'te oylanacak EYT düzenlemesinin 5 maddesi ortaya çıktı.

İlk etapta 2 milyon 250 bin vatandaşı emekli edecek olan düzenlemeden ilerleyen yıllarla birlikte yaklaşık 5 milyon vatandaş yararlanacak. 7 Şubat''ta TBMM''ye gelmesi beklenen düzenleme, merkez üssü Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve çevredeki 10 şehirde ciddi yıkımlara sebep olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin meydana gelmesi nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

21 ŞUBAT''TA MECLİS''TE GÖRÜŞÜLECEK

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 21 Şubat''ta Meclis''in çalışmalarına yeniden başlayacağını ve bu tarihte EYT düzenlemesinin görüşüleceğini açıklamıştı. Elitaş''ın açıklamasının ardından EYT düzenlemesinin kapsamı ortaya çıkmış oldu. Milyonlarca vatandaş tarafından sorulan, "EYT''de 5000 prim gününe dönülecek mi?" ve "Staj ve çıraklık mağdurları da EYT''li olacak mı?" soruları da yanıt buldu.

İşte EYT düzenlemesinin 5 maddesi. 


1) Yapılacak düzenlemede asli unsur olarak işe giriş tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce gerçekleşmiş olması belirlendi. Bu tarihten sonra işe giriş söz konusu olsa dahi prim gün sayısına bakılmaksızın EYT kapsamına dahil edilebilmek mümkün olmayacak.

2) Yapılacak düzenlemeden yararlanarak EYT ile emekli olmak için yalnızca 2 borçlanma türüne müsade edilecek. Erkeklerde "askerlik borçlanması" ve kadınlarda "doğum borçlanması" dışındaki hiçbir borçlanma türü EYT kapsamında geçerli olmayacak.

3) Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından düzenlemenin ilk günlerinde tek geçer şart olarak 5000 prim günü belirtilmiş olsa da, daha sonra yapılan değişiklik ile EYT düzenlemesine "kademeli prim sistemi" şartı getirildi. Bu nedenle işe giriş tarihi 8 Eylül 1999''a ne kadar yakın ise aranacak prim gün sayısı da o kadar fazla olacak. Emeklilik bekleyen vatandaşlar, işe giriş tarihi ile sahip olmaları gereken prim gün sayısını Habertürk''ün paylaştığı bu tablodan kontrol edebilecek. 




4) Düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu başvuruları hangi tarihte almaya başlarsa başlasın emekli aylık hesaplamasında 1 Mart tarihi esas alınacak. Bu sebeple EYT ile emekli olacak vatandaşlar ilk maaşlarını hangi gün alacakları fark etmeksizin, 1 Mart''tan itibaren günbegün emekli aylıkları işlemiş olacak ve ödeme tarihi netleştiğinde emekli maaş hesaplarına yansıtılacak.

5) Staj ve çıraklık sigortasının statüsü "kısa süreli sigorta" kapsamına girdiği için yalnızca staj faaliyeti boyunca meydana gelebilecek sağlık önlemlerini içerdiğinden dolayı EYT için "işe başlangıç tarihi" olarak kabul edilmeyecek. Bu nedenle yaklaşık 250 bin vatandaş EYT kapsamına dahil edilemeyecek. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar