EYT'de milyonları ilgilendiren kritik gelişme! EYT 1 sene ertelenecek mi? Gözler Meclis'e çevrildi

EYT'de milyonları ilgilendiren kritik gelişme! EYT 1 sene ertelenecek mi? Gözler Meclis'e çevrildi
Milyonlarca kinin merakla beklediği EYT düzenlemesi, Meclis'in hala açılmamasıyla beraber gizemini korurken, EYT'nin 1 yıl ertelenip ertelenmeyeceği de merak konusu oldu. 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı deprem sonrası TBMM'nin çalışmalarına ara vermesiyle EYT ile ilgili kritik bir gelişme yaşandı. İşte bütün ayrıntılar...

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa''da yıkıma neden olan iki büyük depremde on binlerce insan insan öldü. Binalar, şehirler enkaz yığınına döndü. Depremlerden önce TBMM''ye gelerek yasalaşması beklenen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin akıbeti ise bu süreçte belirsiz kaldı. Geçtiğimiz günlerde kulislerde, yasanın bir yıl erteleneceğine dair iddialar konuşulmaya başlandı.

Erteleme önerisinin AKP''nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan''a iletildiği öğrenildi. Erdoğan''ın ise EYT düzenlemesinde geri adım atılmayacağını ifade ettiği belirtildi.

NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Gelen son bilgilere göre Erdoğan, önümüzdeki hafta içinde TBMM Genel Kurulu''nun çalışması halinde EYT düzenlemesinin mevcut haliyle yasalaşmasını istedi.

EYT ŞARTLARI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde prim gününü tamamlayan, sigortalılık süresini dolduran ve 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar yasadan yararlanarak emekli olabilecek.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT ile ilgili yaptığı açıklamada şu detayları vermişti:

"4 maddeden müteşekkil bir EYT''ye has yalın bir teklif oluşturduk iki madde esasa ilişkin. Özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konuda oldu. Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkına sahip.

Çalışma hayatının desteklenmesi ve üretimin devam edebilmesi amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle, 5 puan iş yerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL''lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek söz konusu oluyor."

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN ALINACAK?

EYT başvuruları Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu''nda tarafından kabul edilmesi ve Resmi Gazete''de yayımlanmasının ardından alınmaya başlanacak. Başvuru işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

EYT''DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

EYT düzenlemesi ile ilk maaşların Mart ayında hesaplara yatırılması bekleniyordu. Fakat Kahramanmaraş''ta meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından Meclis''in çalışmalarına ara vermesi nedeniyle ilk maaşların nisan ayında ödenme ihtimali de bulunuyor. Konu ile ilgili yetkili makamlardan resmi bir açıklama yapılmadı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar