Staj mağdurları dikkat: Bu mesleklerin EYT'ye dahil edileceği açıklandı

Staj mağdurları dikkat: Bu mesleklerin EYT'ye dahil edileceği açıklandı
EYT'nin yasalaşmasına günler kala yasanın darlığı tartışmaları da beraberinde getirdi. Pek çok kesim yasa dışında bırakılırken, bazı mesleklerde staj yapanların EYT'ye eklenecek olması heyecan yarattı. İşte detaylar...

Son dönemde gerek sosyal medya ve gerekse de alanlarda hakkını arayan EYT''de staj mağdurlarına yeni haber geldi.

Halihazırda staj mağdurlarının çok büyük bir bölümü meslek lisesi mezunlarından oluşuyor ve bu kişilerin staj faaliyetleri lise yıllarında gerçekleştiği için "işe giriş tarihi" olarak kabul edilmiyor. Türkiye''de 2 milyon 250 bin vatandaşa hemen emeklilik kapısı açacak düzenlemeye dahil olmak isteyen mağdurları ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

BU MESLEKLERİN STAJI EMEKLİLİK İÇİN SAYILACAK

Staj ve çıraklık mağdurlarının her ne kadar büyük bir bölümünü meslek lisesi mezunları oluşturuyor olsa da, staj zorunluluğu olan meslekler bununla sınırlı değil. Doktorlar, diş hekimleri, avukatlar ve benzer durumdaki mesleklerin de eğitim süresinin sonunda staj faaliyetine katılmaları mecburi tutuluyor. İşte bu meslekleri yapan kişilerin stajları, işe giriş tarihi olarak kabul edilerek EYT kapsamına dahil edilecek.

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, köşesinde kaleme aldığı EYT yazısında bu soruna dikkat çekerek, "Avukat ve doktorlarda durum biraz farklı. Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri ile yine sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri borçlanılabiliyor ve bu durumda emeklilik süresi erkene çekilebiliyor. Örneğin, avukatların bir yıllık stajı süresinin borçlanılması prim gün sayısı açısından emekliği etkiler ve öne çeker. Burada dikkat edilmesi gereken husus, staj süresi içinde sigortalı olunmaması. Sigortalı olunursa doktorlar ve avukatlar bu süreyi borçlanamıyorlar." ifadelerini kullandı. 

PEKİ STAJ MAĞDURLARI EMEKLİ OLACAK MI?

Bu konuda ise tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Her ne kadar Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye''deki gündem bu konuya odaklanmış ve EYT tartışmaları rafa kalkmış olsa da, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının akıbeti hakkında birçok gazeteci ve SGK uzmanı farklı yorumlarda bulunuyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı olan Onur Önal, staj ve çıraklık mağdurlarının kesinlikle emekli edileceğini savunurken, Önal''ın iddiasına Noyan Doğan''dan cevap geldi. Doğan, staj mağdurlarının EYT kapsamına alınması için hiçbir çalışma olmadığına dikkat çekerek "Staj sürelerinin emeklilikten sayılıp sayılmaması konusu her yıl bir şekilde gündeme gelir, hatta bu konuda kanun tasarı teklifleri de verilir ama bir sonuç çıkmaz. Staj konusu gündemde değil ve şimdilik herhangi bir düzenleme ya da öneri bulunmuyor." dedi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar