İki gün sonra verilecek faiz kararı basına sızdı! İşte dolar kurunun kaderini belirleyecek karar

İki gün sonra verilecek faiz kararı basına sızdı! İşte dolar kurunun kaderini belirleyecek karar
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) 23 Şubat Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde vereceği faiz kararının ne olacağı netleşti. Reusters, Anadolu Ajansı, JP Morgan ve Morgan Stanley'in yaptığı beklenti anketlerinin tamamından "faiz inidirimi" kararı çıktı.

AKP iktidarının son yıllarda ekonomiye doğrudan müdahale etmede kullandığı bir enstrüman haline gelen Merkez Bankası, piyasaya yönelik yaptığı arka kapı müdahaleleri ile adından sıkça söz ettiriyor. 

Geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın, "Faiz Sebep Enflasyon Sonuç" teorisini benimsemeyen Merkez Bankası başkanlarının bir bir görevine son verilmesinin ardından AKP''nin ekonomi politikalarındaki yansıması haline gelen Merkez Bankası, 23 Şubat''ta faiz kararını belirlemek için toplanacak. 

Alanında uzman bütün ekonomistlerin artan enflasyon, hayat pahalılığı ve günden güne değerini kaybeden Türk lirasını toparlamak için faiz artırımı tavsiyelerinin aksine ısrarlı bir şekilde faiz indirimine giden TCMB''nin bu perşembe yapılacak toplantıda da sürpriz bir karara imza atması beklenmiyor. 

Reuters anketine katılan ekonomistler 50 baz puan indirim bekliyor

Dünyanın en önemli ajanslarından biri olan Reuters''ın anketine katılan 17 ekonomistin tahminlerinin ortalamasına göre Merkez Bankası’nın bu ay politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8.50 seviyesine çekeceği öngörülüyor. Ankete katılan sekiz kurum politika faizinin sabit tutulacağını dokuz kurum ise yeni indirimlerin başlayacağını tahmin etti.

Anadolu Ajansı 100 baz puanlık indirim sinyali verdi

AA Finans’ın yapmış olduğu ankete katılan ekonomistlerin çoğu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü toplantısında politika faizini indirmesini bekliyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin çoğu politika faizinin yüzde 8’e indirilmesini bekliyor.

Ekonomistlerden 10’u mevcutta yüzde 9 düzeyinde bulunan politika faizinin 100 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 1’i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerden 6’sı ise politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

JP Morgan ve Morgan Stanley 100 baz puan indirim öngördü

ABD’li yatırım bankası JPMorgan, Merkez Bankası’nın 23 Şubat’taki toplantısında faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 8’e çekmesini beklediğini ifade etti. Banka değerlendirmesinde “18 Haziran’da yapılması planlanan seçimler öncesinde daha fazla faiz indirimi ihtimalini göz ardı etmiyoruz” denildi.

ABD’nin büyük bankalarından Morgan Stanley ekonomistleri de, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyor.

Barclays sabit kalmasını bekliyor

İngiltere merkezli Barclays bir araştırma notunda Türkiye’de meydana gelen depremin ekonomik ve siyasi etkilerine dikkat çekti ve yine de baz senaryo olarak TCMB’nin politika faizini sabit tutmasını beklediklerini belirtti.

“Baz senaryo olarak 2023’ün birinci yarısında faizlerde değişiklik beklemiyoruz fakat bir önceki TCMB açıklamasındaki güvercin sinyaller ve deprem kaynaklı beklenen ekonomik yavaşlama tahminimizdeki aşağı yönlü riskleri arttırıyor.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar