Uzmanlar teyakkuza geçti vaka sayısı her geçen gün artıyor! 50 yaş altı riskte

Uzmanlar teyakkuza geçti vaka sayısı her geçen gün artıyor! 50 yaş altı riskte
Galler Prensesi Kate Middleton geçtiğimiz hafta kanser tedavisi gördüğünü açıklamıştı. Bu açıklama 50 yaş altı kanser vakalarının yaygınlığını yeniden gündeme getirdi. Bilim insanları, dünya genelinde 50 yaş altındaki kişilerde kanser vakalarının sıklığının arttığına dikkat çekiyor.

Kate Middleton, devam eden spekülasyonlara son vermek için bir video mesaj yayınladı. 42 yaşındaki prenses, ocak ayında karın ameliyatı geçirdiğinde kanser olduğunun bilinmediğini kemoterapi tedavisi aldığını ve tedavinin erken aşamasında olduğunu belirtti. Prenses kanserin türü hakkında bilgi vermedi.

Kate Middleton’un açıklamasının ardından, 50 yaş altı kanser vakalarındaki artış tekrar gündeme geldi.

DÜNYA GENELİNDEKİ ARTIŞ KORKUTTU

Bir araştırma, 1990 ile 2019 yılları arasında dünya genelinde erken yaşta kansere yakalanma oranlarının yüzde 79 arttığını ortaya koydu. Uzmanlar genç yaşlarda kanser vakalarının 2030 yılına kadar yüzde 31 artacağını tahmin ediyor. Uzmanlar bu artışın nedenini belirleyebilmiş değiller.

kanser-tedavisinde-gorulen-sorunlar-ve-cozumleri-3977-1.jpg

GENÇLERDE DAHA HIZLI YAYILIYOR

Bir doktor, Galler Prensesi'ne konulan teşhisin ardından henüz keşfedilmemiş bir çevresel faktörün suçlanabileceğini iddia etti. Kanser vakalarındaki artışın özellikle gençlerde hızlı olduğu görülüyor. İstatistikler, 50 yaş altı kanser vakalarının hala nadir olduğunu gösterse de artış hızının endişe verici olduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE'DE ORAN YÜZDE 66

Türkiye'de 50 yaş altı kanser vakalarının oranı yüzde 66 olarak kaydedildi, bu da genç yaşta kanserin yaygınlığının önemli bir göstergesi.

kolon-kanseri-2200004.jpg

HALKA AÇIK ETKİNLİKLERE KATILACAK

İngiltere Kraliyet ailesinin prensesi Kate Middleton, karın ameliyatı sonrası kanser teşhisi konulduğunu açıklamıştı. Kate’in tedavi sürecinin olumlu yönde ilerlediği ve önümüzdeki ay halka açık etkinliklere katılacağı belirtiliyor. Kraliyet uzmanları, Middleton'ın iyileşme sürecinin başlamasının umut verici olduğunu ve tamamen iyileşmesini umduklarını dile getiriyor.

KANSER

Kanser, vücudun farklı bölgelerinde hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve yayılması sonucu oluşan bir grup hastalığı ifade eder. Normalde, vücut hücreleri belli bir düzen içinde büyür, bölünür ve ölürler. Kanser, bu düzeni bozar ve hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalarak tümör oluşturur.

Kanser, birçok farklı türde olabilir ve farklı organlarda başlar. Bazı yaygın kanser türleri arasında meme kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri bulunur. Kanser, semptomlara neden olabilir, ancak bazı durumlarda semptomlar belirgin olmayabilir ve hastalık ilerlediğinde fark edilir.

Kanser, birçok faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Genetik faktörler, çevresel etkenler, beslenme alışkanlıkları, sigara içme, alkol tüketimi ve güneş ışığına maruz kalma gibi birçok faktör kanser riskini artırır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar