Merkez Bankası'nın çok gizli dolar planı ifşa oldu! Dolar kurunda taşlar yerinden oynayacak

Merkez Bankası'nın çok gizli dolar planı ifşa oldu! Dolar kurunda taşlar yerinden oynayacak
Dünyanın en önemli haber ajansları arasında yer alan Reuters, ekonomiye arka kapı müdahaleleri ile bilinen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hakkında şok bir iddia ortaya attı. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Merkez Bankası'nın kuru baskılamak için tam 7 milyar dolar harcadığı ortaya çıktı.

Türkiye''de mevduat hesaplarında tutulan paranın yaklaşık yüzde 70''i döviz ya da KKM hesaplarında tutuluyor. Bu sebeple, dolar kurunda yaşanacak ufacık artışlar dahi ülkedeki toplam borcu derinden etkilerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, elindeki bütün araçlarla dolar kurunu baskılama mücadelesi veriyor.

Yıllardır ekonomiye AKP''nin talimatları ile arka kapı müdahaleleri yaptığı söylentileri yayılan Merkez Bankası hakkında son iddia ise dünyaca ünlü haber ajansı Reuters''dan geldi. 

"DOLAR KURU BU YÜZDEN YÜKSELMEDİ"

Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin 10 ilde sebep olduğu felaketlerin insani boyutunun yanı sıra ekonomik boyutu da korkutucu bir seviyeye ulaştı. Son yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin ardından 2023''te yapılacak genel seçimlerden önce ''seçim ekonomisi'' yürüten hükümetin hiç hesapta olmayan böyle bir ekonomik yükle karşılaşması ise ilave tedbirlere başvurmasına neden oldu.

Reuters, Merkez Bankası''nın yalnızca son 2 haftada piyasaya doğrudan 7 milyar dolar ile müdahale ettiğini ve bu sebeple kurda herhangi bir artış yaşanmadığını iddia etti. 

Haberde belirtilen detaylara göre bankacılar, Merkez Bankası''nın döviz rezervlerinin önümüzdeki haftalarda baskı altında kalmaya devam edebileceğini belirtti. Ayrıca Türk Lirası''nın (TL), ABD doları karşısında 6 Şubat''tan bu yana yalnızca yüzde 0,2 değer kaybettiğine dikkat çekildi. 

Reuters''a konuşan bankacılık kaynakları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) 6 Şubat''ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından döviz rezervlerinden 7 milyar dolar kullandığını ifade etti.

DEPREMDEN BİR HAFTA SONRA DÖVİZ REZERVİ AZALDI

TCMB verilerine göre, döviz rezervleri, depremden bir hafta sonra 4 milyar dolar azalarak 125,6 milyar dolara gerilemişti. Bankacılar, geçen hafta da 3 milyar dolarlık rezerv kullanıldığını ifade etmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar