Dolar kurunda bir ilk olacak! Selçuk Geçer'den dolar sahiplerine hayati uyarı!

Dolar kurunda bir ilk olacak! Selçuk Geçer'den dolar sahiplerine hayati uyarı!
Ekonomi ve dolar kuru üzerine yaptığı yorumlarla tanınan ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı faiz kararının ardından yaşanacakları 'felaket' olarak değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının ardından 50 baz puanlık faiz indirimine giderke politika faizini yüzde 9''dan 8.5 seviyesine indirmişti. Kararın ardından piyalarda herhangi bir değişiklik olmaması ise ''malumun ilanı'' olarak yorumlandı. 

AKP hükümetinin dolar kurunu baskılamak ve piyasaya doğrudan müdahale etmek amacıyla kullandığı Merkez Bankası''nın faiz kararı, bütün beklenti anketlerinde tahmin edildiğinden dolayı piyasalar halihazırda yaşanacak bir faiz indirimine göre pozisyon almıştı. Sürpriz bir karar çıkmaması ile dolar kurunda bir değişiklik yaşanmazken, kararın orta vadeli etkilerinin ise felakete yol açacağı iddia edildi.

Çetin Ünsalan ile yaptığı yayın sırasında dolar kuru ve ekonomi üzerine açıklamalarda bulunan Selçuk Geçer, "Dolarda asıl deprem Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yaşanacak" dedi. 

"MERKEZ BANKASI ETKİSİZ ELEMAN"

Geçer, ilk olarak verilen faiz kararını değerlendirdiği açıklamalarında, Merkez Bankası''nın etkisiz eleman haline geldiğini ve verdiği ya da gelecekte vereceği hiçbir kararın büyük bir etki yaratamayacağını belirtti. 

Kahramanmaraş''ta meydana gelen deprem felaketlerinin ardından kur artışını baskılamak için Merkez Bankası''nın piyasaya arka kapıdan dolar soktuğu iddia edilirken, Selçuk Geçer de bu duruma dikkat çekerek, son haftalarda TCMB''nin brüt rezervinin 7 milyar dolar eridiğine işaret etti.

"KKM HESAPLARI FELAKETE YOL AÇACAK"

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında bulunan paranın 1.5 trilyon liranın üzerine çıkmasının ardından bu seviyenin bir rekor olduğunu belirten Geçer, uygulamanın içinden çıkılamaz bir hal aldığının altını çizerek "KKM uygulamasının hazineye getirdiği yük her geçen gün artıyor. Öyle ki vatandaşların vergilerinin büyük bir kısmı, bu hesaplarda parası olan zenginlerin faizlerine harcanıyor. Ancak bu uygulamadan çıkılırsa da ortada dönen para tam 1.5 trilyon lira. Bu paranın görünürde TL''de olması ve döviz hesaplarına gitmesi kurda benzeri görülmemiş bir depreme neden olacak. KKM bitmeden önce çok ciddi yapısal önlemler alınmalı aksi halde dolar kurunda daha önce yaşanmamış şeyler yaşanacak" açıklamasında bulundu.

DOLAR NE ZAMAN YÜKSELECEK?

Dolar kurunda aylardır seyreden yatay harekteleri de değerlendiren Geçer, seçimlere kadar çarpıcı bir değişiklik yaşanmasının güç olduğunu belirterek "Dolar kuru şu anda reel sektörde 25 lira olarak fiyatlanıyor. Bunun seçimlerde çıkacak karar ile hızlıca 36 liraya kadar çıkma durumu var. Bunu zaten ben değil İngiliz bankalarının yayınladıkları raporlar söylüyor. 

Ülkede tam anlamıyla bir seçim ekonomisi yürütülüyorken ben mayıs ya da haziran ayında yapılması planlanan seçimlere kadar çarpıcı bir dolar yükselişi yaşanacağını düşünmüyorum" dedi. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar