Dolar kurunu uçuracak haber resmen paylaşıldı! Milyonlarca dolar sahibini ilgilendiriyor

Dolar kurunu uçuracak haber resmen paylaşıldı! Milyonlarca dolar sahibini ilgilendiriyor
ABD Merkez Bankası (FED), Türkiye saati ile 22.00'da 31 Ocak ve 1 Şubat'ta yapılan toplantının tutanaklarını yayınladı. Tutanaklarda birden çok FED üyesinin 50 baz puanlık faizi desteklemesi, gelecek aylarda faiz artırımının devam edeceği şeklinde yorumlandı. Kararın ardından ons altında düşüş yaşandı.

Küresel piyasaların gözü bu akşam yayınlanacak FED''in toplantı evraklarındaydı. Belgelerin yayınlanmasıyla birlikte ons altın 1836 dolar seviyesinden 1824''e düştü.

SIKI PARA POLİTİKALARINA DEVAM MESAJI

2022 yılında Covid-19 pandemisinin etkilerinin şiddetli şekilde hissedilmesiyle birlikte FED, artan enflasyonu frenlemek adına tarihinde görülmemiş faiz artırımlarına gitmişti. Son toplantısında ise 50 baz puanlık faiz artırım serisini 25''e düşüren FED''in bu kararına birden fazla üyenin itiraz ettiği ortaya çıktı. Açıklanan raporlarda sayı verilmese de, 50 baz puanlık faiz artışına gidilmesini söyleyen üyelerin sayısının birden fazla olduğunun açıklanması gelecek dönem için "faiz artırımlarına devam" sinyali olarak yorumlandı.

FED''in üst üste yaptığı faiz artırımları nedeniyle geçtiğimiz yıl beklediği yükselişi yapamayarak yatırımcısını üzen altın, belgelerin yayınlanmasıyla birlikte yeniden düşüş yaşadı. 22.00 öncesinde piyasalarda 1836 dolardan işlem gören xauusd paritesi, karar ile birlikte 1824 dolara düştü. 

ABD EKONOMİSİNDE RESESYON TEHLİKESİ YÜKSELDİ
 

FOMC tutanakları, 25 baz puan artırıma karar veren katılımcılarin 25 baz puan artırımın yetkililere gelecekteki faiz patikasını değerlendirirken riskleri dengeleme imkanı vereceğini savunduklarını gösterdi.

Katılımcıların tamamı sınırlayıcı politikanın enflasyon yüzde 2 orta vadeli hedefine sürdürülebilir bir patikada getirilene kadar devam etmesi gerektiğini vurguladılar. Enflasyonun son 3 ayda hafiflediğini belirten katılımcılar, ancak enflasyonda düşüş yönünde daha fazla ilerleme görmeye ihtiyaç dulduklarını da belirttiler.

Gevşek finansal şartların daha sıkı politika gerektirebileceğini ifade eden katıımcılar, ekonomik görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu da belirttiler. 

Tutanaklarda, "Sıkı iş gücü piyasası, Çin ekonomisinin yeniden açılması ve Ukrayna''daki savaş enflasyonu yüksek tutan riskler" ifadelerine yer verildi. 

Birkaç katılımcı, ABD borçlanma tavanınınyükseltilmesinde gecikmenin finansal sistem ve ekonomiye yönelik ciddi risk yaratabileceği de ifade etti. 

Tutanaklar, Fed uzmanlarının bu yıl ABD ekonomisinde bir resesyon yaşanmasının akla yatkın, olası göründüğünü ifade ettiklerini de ortaya koydu. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar