Eksik primi olanlar hakkında SGK'dan son dakika açıklaması

Eksik primi olanlar hakkında SGK'dan son dakika açıklaması
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), afet bölgesi olarak ilan edilen 11 şehirde yaşayan vatandaşların prim borçlarını ileri bir tarihe ertelerken, bölgede bulunan işverenlere, çalışanları için bildirmesi zaruri olan her türlü evrak ve belge için de ek süre tanıdı.

Kahramanmaraş''ta meydana gelen depremlerin üzerinden günler geçmesine karşın yaşanan yıkımın büyüklüğü ve ''afet bölgesi'' ilan edilen şehirlerde meydana gelen artçı sarsıntılar nedeniyle şehirlerde hayat normale dönmüş değil.

Bölgede istihdam edilen milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir karara imza atan SGK, nüfus kaydı afet bölgesinde bulunan çalışanlar için prim ödemelerini ileri bir tarihe öteledi. Çalışanlar, bu süre boyunca SGK''nın bütün hizmetlerinden eksiksiz şekilde faydalanmaya devam edebilecekken, depremzedeler için pek çok ayrıcalık getirileceği paylaşıldı.

Küçük ya da büyük fark etmeksizin bütün işletme sahipleri için de önlemleri duyuran SGK, işverenlerin bildirmekle yükümlü olduğu her türlü evrak, belge ve benzeri resmi gereksinimlerin ileri bir tarihe kadar ertelendiğini açıkladı. 

ERTELEN PRİM BORÇLARI SİCİLİ ETKİLEMEYECEK

Türkiye''de bütün bankaların her türlü kredili işlemde referans olarak aldığı Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puanı, geç yapılan ödemeler sonucu negatif etkileniyor ve kişi ya da kurumların gelecekteki başvuruları bu olumsuz ödeme sicili nedeniyle değerlendirmeye alınmıyor. Ancak deprem bölgesinde yaşanan olağanüstü şartların Anayasal olarak ''mücbir sebep'' kapsamına girmesi nedeniyle, yapılan geç ödemeler "gecikmiş ödeme" kapsamında gözükmeyecek.

Ertelenen tarihin sonuna kadar hiçbir vatandaş ve şirket ödeme yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalmayacak ve bu sebeple KKB puanı düşürülemeyecek. 

DEPREMZEDELERİN PRİM ÖDEMELERİ EYT''Yİ ETKİLEYECEK Mİ?

Bölgede bulunan ve EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik için yasanın Meclis''ten geçmesini bekleyen depremzedelerin ise özlük haklarında herhangi bir kayıp yaşanmayacak. Deprem nedeniyle ödemelerin aylarca ertelendiği senaryoda dahi vatandaşlar, bu dönemki ödemelerini toplu şekilde borçlanarak emeklilik için hak kaybı yaşamayacak. 

Meclis''e gelen düzenlemede yer alan ''kademeli prim'' sistemi nedeniyle, emeklilik için prim eksiği olan vatandaşlar, depremin ardından ertelenme yaşanan süredeki bütün primlerini topluca yatırma hakkına sahip olacak. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar