SGK düğmeye bastı! EYT'de kademeli prim kalktı mı? İşte Meclis'e gelecek düzenlemenin detayları

SGK düğmeye bastı! EYT'de kademeli prim kalktı mı? İşte Meclis'e gelecek düzenlemenin detayları
EYT düzenlemesi 28 Şubat'ta TBMM'ye sunulacak. Düzenlemenin en önemli maddeleri belli olurken, emekli olmayı bekleyen binlerce EYT'linin hayallerini erteleten "kademeli prim" kararının da akıbeti kesinlik kazanmış oldu.

21 Şubat''ta Meclis'' sunulması beklenen EYT düzenlemesi, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş''ın açıklamasıyla 28 Şubat''a ertelenmişti. Önümüzdeki hafta TBMM''deki bütün siyasi partilerin oy birliği ile yasalaşması ve Resmi Gazete''de yayımlanması beklenen düzenlemenin en kritik maddeleri basına sızdırıldı. 

Açıklanan tasarıya yönelik en sık getirilen iki eleştiri ise ''kademeli prim'' ve ''staj ve çıraklık mağdurları'' konusunda gerçekleşti. 8 Eylül 1999 tarihine yaklaştıkça emeklilik için istenen prim günü sayısının artması, daha önce yapılan "5000 prim günü EYT için yeterli olacak" açıklamalarını boşa çıkarmıştı. Yüz binlerce EYT''li 5000 prim gününün yeterli olacağını düşünerek prim borçlanmasına başvururken, ödenen ciddi ödemelere karşın emekli olmak için yıllarca bekleyecek EYT''liler yetkililere isyan etti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in bir canlı yayın sırasında EYT için 5000 prim gününün yeterli olacağını söylemesine karşın düzenlemede son anda yapılan değişiklik ile mağdur edilen vatandaşlar, 28 Şubat''ta oylanacak tasarıda değişiklik talep ediyor. 

İŞTE EYT DÜZENLEMESİNİN MADDELERİ


1) Yapılacak düzenlemede asli unsur olarak işe giriş tarihinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce gerçekleşmiş olması belirlendi. Bu tarihten sonra işe giriş söz konusu olsa dahi prim gün sayısına bakılmaksızın EYT kapsamına dahil edilebilmek mümkün olmayacak.

2) Yapılacak düzenlemeden yararlanarak EYT ile emekli olmak için yalnızca 2 borçlanma türüne müsade edilecek. Erkeklerde "askerlik borçlanması" ve kadınlarda "doğum borçlanması" dışındaki hiçbir borçlanma türü EYT kapsamında geçerli olmayacak.

3) Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından düzenlemenin ilk günlerinde tek geçer şart olarak 5000 prim günü belirtilmiş olsa da, daha sonra yapılan değişiklik ile EYT düzenlemesine "kademeli prim sistemi" şartı getirildi. Bu nedenle işe giriş tarihi 8 Eylül 1999''a ne kadar yakın ise aranacak prim gün sayısı da o kadar fazla olacak. Emeklilik bekleyen vatandaşlar, işe giriş tarihi ile sahip olmaları gereken prim gün sayısını Habertürk''ün paylaştığı bu tablodan kontrol edebilecek. 



4) Düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu başvuruları hangi tarihte almaya başlarsa başlasın emekli aylık hesaplamasında 1 Mart tarihi esas alınacak. Bu sebeple EYT ile emekli olacak vatandaşlar ilk maaşlarını hangi gün alacakları fark etmeksizin, 1 Mart''tan itibaren günbegün emekli aylıkları işlemiş olacak ve ödeme tarihi netleştiğinde emekli maaş hesaplarına yansıtılacak.

5) Staj ve çıraklık sigortasının statüsü "kısa süreli sigorta" kapsamına girdiği için yalnızca staj faaliyeti boyunca meydana gelebilecek sağlık önlemlerini içerdiğinden dolayı EYT için "işe başlangıç tarihi" olarak kabul edilmeyecek. Bu nedenle yaklaşık 250 bin vatandaş EYT kapsamına dahil edilemeyecek. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar