Dolar sahipleri için hayati önem taşıyor! Merkez Bankası yarın resmen açıklayacak

Dolar sahipleri için hayati önem taşıyor! Merkez Bankası yarın resmen açıklayacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) sonucunda açıklayacağı faiz kararı dolar sahipleri tarafından merakla bekleniyor. Farklı kurumların 'beklenti anketleri' sonucunda toplantı sonunda faiz indirimi kararı çıkması beklenirken, çıkacak kararın dolara doğrudan etkisi olacak.

Türkiye''de dolar kuruna yaptığı arka kapı müdahaleleri ile bilinen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Şubat Perşembe (yarın) yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak.

İktisatçılar tarafından yıllardır verdiği faiz kararları nedeniyle sert şekilde eleştirilen Merkez Bankası, Türk lirasının günden güne değer kaybetmesine rağmen bütün tavsiyelere kulak kapatarak, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın ''Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur'' teorisini uygulamaya devam ediyor.

TCMB, çağdaş ve gelişmekte olan ülkelerde koşulsuz şartsız tam bağımsız olması beklenen kurumların başında gelen merkez bankalarının aksine, ekonomistler tarafından AKP iktidarının ekonomideki maşası olmakla itham ediliyor.

Yarın yapılacak toplantı sonrası ne karar verileceğine yönelik uluslararası finans kuruluşları ve Türkiye''deki kuruluşların uzman isimlerle gerçekleştirdiği beklenti anketlerinin sonuçları yayınlandı.

Anketlerin tamamında yarın 50 ya da 100 baz puanlık faiz indirimine gidileceği kararlaştırılırken, yayınlanan ''beklenti anketi'' sonuçları ise şu şekilde...

REUTERS''IN ANKETİNDE UFAK FARKLA ''FAİZ İNDİRİMİ'' ÇIKTI

Bu sabah Türkiye''de dolar kurunda yaşanacak gelişmeler hakkında çarpıcı bir rapor yayınlayan dünyanın en büyük haber ajanslarından biri olan Reuters, TCMB''nin yarın duyuracağı faiz kararı hakkında tahminini kullanıcılar ile paylaştı.

Reuters''ın anketine katılan 17 ekonomistin tahminlerinin ortalamasına göre Merkez Bankası’nın bu ay politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8.50 seviyesine çekeceği öngörülüyor. Ankete katılan sekiz kurum politika faizinin sabit tutulacağını dokuz kurum ise yeni indirimlerin başlayacağını tahmin ederken, oy çokluğu ile rapordan ''faiz indirimi'' beklentisi sonucu çıktı.

ANADOLU AJANSI 100 BAZ PUAN İÇİN IŞIK YAKTI

Türkiye Cumhuriyeti''nin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı (AA), pek çok zaman AKP hükümeti tarafından piyasayı hazırlamak ve nabız tutmak için kullanılıyor. Bu nedenle AA''nın yayınladığı raporlar birçok ekonomist tarafından ''iktidarın sesi'' şeklinde yorumlanıyor ve gerçek olma ihtimali kuvvetle muhtemel kabul ediliyor.

Yarın yapılacak toplantı hakkında, AA Finans’ın yapmış olduğu ankete katılan ekonomistlerin çoğu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü toplantısında politika faizini indirmesini bekliyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin çoğu politika faizinin yüzde 8’e indirilmesini bekliyor.

Ekonomistlerden 10’u mevcutta yüzde 9 düzeyinde bulunan politika faizinin 100 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 1’i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerden 6’sı ise politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR DA "100 PUAN İNDİRİM" DEDİ

Dünyadaki pek çok ülke için ekonomik raporlar yayınlayan küresel finans kuruluşları, son yıllarda en yoğun mesaiyi Türkiye ekonomisi üzerine harcıyor.

ABD’li yatırım bankası JPMorgan, Merkez Bankası’nın 23 Şubat’taki toplantısında faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 8’e çekmesini beklediğini ifade etti. Banka değerlendirmesinde “18 Haziran’da yapılması planlanan seçimler öncesinde daha fazla faiz indirimi ihtimalini göz ardı etmiyoruz” denildi.

ABD’nin büyük bankalarından Morgan Stanley ekonomistleri de, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar