EYT'de staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? Staj ve çıraklık mağdurları için sevindiren gelişme! SGK müşaviri tek tek açıkladı

EYT'de staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? Staj ve çıraklık mağdurları için sevindiren gelişme! SGK müşaviri tek tek açıkladı
Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT düzenlemesi belirsizliğini korurken, staj ve çıraklık mağdurları da düzenlemeyle haklarına kavuşmak istiyor.  Peki EYT'de staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? n SGK Müşaviri Ali Tezel açıkladı.

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemenin yasalaşması için meclisin yeniden faaliyete geçmesini beklerken staj ve çıraklık sigortası bulunanlar kapsama alınmamıştı. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli''nin deprem zirvesinde EYT konusunun da görüşüldüğü öğrenilmişti. Sayısı 1 milyonu aşan EYT staj çıraklık mağdurları için Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın, "Onları da aradan çıkaralım" dediği ifade edilmişti. EYT staj mağduriyeti için umut ışığı görülürken SGK Müşaviri Ali Tezel bu süreçte EYT çıraklık staj mağdurlarının nasıl davranmasıyla ilgili de hayatı uyarılar geldi. 

EYT STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI SAYILACAK MI?

TGRT''de yer alan habere göre, EYT emeklilikte yaşa takılanlar yasasına dahil edilmeyen staj çıraklık mağdurları için Cumhurbaşkanı''nın ''Onları da aradan çıkaralım'' demesi umut ışığı olurken TBMM gündeminde staj çıraklık olup olmayacağı merak konusu oldu. TBMM Genel Kurulu''nda görüşülecek EYT yasası gözler 28 Şubat''a çevrildi.

MECLİS NE ZAMAN AÇILACAK?

EYT görüşmelerinin tamamlanması ve ardından yasalaşması için TBMM''nin yeniden faaliyete geçmesi gerekiyor. Daha önce 21 Şubat 20233 tarihinde meclisin açılacağı ifade edilmişti. Ancak AK Parti son dakika EYT açıklaması yaparak TBMM''nin 28 Şubat''a kadar kapalı kalacağını ifade etti. Açıklamayı Ak Parti Milletvekili Mustafa Elitaş yaptı. 

EYT STAJ ÇIRAKLIK BORÇLANMASI OLUR MU?

Çıraklar, sanayi sitelerinde bulunan mesleki eğitim merkezlerine giderler. Stajyerler de meslek lisesinde okurlar. Kız, erkek, endüstri veya anadolu meslek lisesi gibi. Ve son iki yıllarında da işletmelere staja giderler. Yani işi, iş başında öğrenmeye çalışırlar. Onları da şimdiki kanuna göre okulları veya çıraklık eğitim merkezleri sosyal güvenlik kurumuna bildirir işe başladı diye. 

Ve kendilerine bir sigorta  numarası verilir. Halen de o kişiler o sigorta numarasını kullanırlar. Kadın ve erkek ayrımı olmaksızın. Fakat o yıllarda ödenen primler emeklilik primi değil kısa vadeli sigorta primi dediğimiz sağlık, iş kazası, meslek hastalığı ve analık primleridir. Ama bu ayrımı o tarihte çıraklar ve stajyerler bilmiyordu. Sigorta kartı gelince, sigorta numarası girişi gelince evet benim emeklilik sistemine girişim tamamlandı diye düşündüler.  Ama sonra gördüler ki emeklilik için o başlangıç değil. Böyle olunca mağdur oldular. Yoksa anneleri babaları yakınları onları bir yerde işe sokar sigortasını başlatırlardı. Zaten sigortası var dediler. Ve bu daha önce 1987 yılında Turgut Özal başbakanken bir yasa çıkarıldı. Dediler ki çıraklar ve stajyerler, çırak ve stajta geçirdikleri süreleri tıpkı EYT askerlik borçlanması gibi gelip borçlansınlar ve başlangıçları o olsun dedi. 

''EYT STAJ MAĞDURLARI SESLERİNİ DAHA ÇOK DUYURMALILAR''

506 sayılı kanuna ek bir madde ekledi ve o tarihteki 3308 sayılı çıraklık ve mesleki eğitim kanunu da çıkardı Özal. Yani her şeyi toplayarak mevzuat haline getirdi. Şimdi çıraklar ve stajyerler diyor ki, tıpkı 1987''de çıkan kanun gibi bu hükümette çırak ve stajyer süresinde ödenmeyen uzun vadeli sigorta primlerini yani emeklilik primlerini şimdi çıkarsınlar biz de borçlanalım diyorlar. Ve sigorta başlangıcı da çıraklık ve sigorta süresinin başlangıcı sayılsın, emekliliğimiz de o şekilde hesaplansın ifadelerini kullanıyorlar. Haklılar mı, bana göre haklılar. Bu yasanın çıkması lazım. İsteyen de gitsin parasını ödesin. Nasıl ki 87 yılında Turgut Özal bunu çıkarmış şimdi de yapılabilir. EYT için de olumsuz ifadeler kullanıyorlardı ama sonunda çıkardılar. 

Bu da EYT''lilerin haklarının peşinde sonuna kadar gitmesinden kaynaklanıyor. Buradan stajyer ve çıraklara sesleniyorum, onlar da bu işin peşini bırakmasınlar. Ama bunu sadece sosyal medya ile sınırlı tutmasınlar. Kadıköy''de bir miting yapmışlardı. Bu toplantılarını sık sık tekrarlasınlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar