"Emekli olacaklarına eminim" diyerek staj ve çıraklık mağdurları için tarih verdi!

"Emekli olacaklarına eminim" diyerek staj ve çıraklık mağdurları için tarih verdi!
28 Şubat'ta toplanacak Meclis'in ilk gündem maddesi olacak olan EYT düzenlemesinde yer almayan staj ve çıraklık mağdurları için beklenen iyi haber geldi. Staj ve çıraklık mağdurlarıyla bir araya gelen EYT uzmanı isim, "Staj sorununun çözüleceğinden eminim, kimsenin şüphesi olmasın" diyerek emeklilik için tarih verdi.

Kahramanmaraş''ta meydana gelen depremlerin ardından üç kez ertelenen EYT düzenlemesi 28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne geliyor. Bütün partilerin oy birliği ile kabul edilerek yasalaşması beklenen tasarının kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık sigortası mağdurları, seslerini yetkililere duyurmak için bir araya geldi. Mağdurlarla dayanışmak için eylem alanına giden Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Onur Önal ise konu hakkında net konuşarak "Staj ve çıraklık mağdurlarının EYT kapsamına alınacağına ve emekli olunacağına eminim" dedi. İşte stajyerler için muhtemel emeklilik formülleri...

TORBA YASA İLE EMEKLİLİK KAPISI AÇIK

Staj ve çıraklık mağdurlarınıbn 8 Eylül 1999 öncesinde yapmış oldukları staj faaliyeti, Türkiye''deki mevzuat gereği "iş başlangıcı" olarak sayılmıyor. Konu hakkında açıkalamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajın bir eğitim faaliyeti olduğunun altını çizerek "Bu Anayasal olarak bir iş değil. Zira ortada bir iş veren yok. Yalnızca öğrencinin staj esnasında yaşayabileceği bir sağlık sorununun önüne geçme maksadıyla düzenlenmiş uygulama" diyerek emeklilik için kapıyı kapattığı 250 bin mağdurun EYT düzenlemesinde yer alması için ise yapılması gereken tek şey sigorta statülerinin değişmesi.

"UZUN VADELİ SİGORTAYA GEÇMELERİ GEREKİYOR"

Konu hakkında katıldığı canlı yayında bilgi veren Önal, "Bakan Bilgin''in sözlerini doğrulayarak, "Evet, mevzuat gereği bu kişiler kısa vadeli sigortalı gözüküyor ve bu da bizim emeklilik sistemimizde prim gününe dahil edilmiyor. Ancak yapılacak bir değişiklik ile burada mağduriyet yaşayan insanların emekli edilmesi oldukça kolay. Ben Meclis''e gelecek torba yasa ile bunun olacağına eminim. Şubat ayında gelmesini beklediğim düzenleme, deprem nedeniyle takvimin sarkması sonucunda ertelendi. Yapılacak torba yasa ile bu mağdurlarımıza hakları verilecektir" ifadelerini kullandı. 




 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar