EYT'de eksik primi olanlar için tarihi gün! Yarın resmen açıklanacak

EYT'de eksik primi olanlar için tarihi gün! Yarın resmen açıklanacak
EYT düzenlemesine sonradan eklenen maddeler nedeniyle prim mağduriyeti yaşayan yüz binlerce vatandaş için hayati gün yarın. 14 Mayıs seçimleri öncesi Meclis, son kez çalışma haftasına başlayacak. 7 Nisan'da faaliyetlerine son verecek TBMM'nin son haftada ele alacağı yasalara yönelik takvimin yarın netleşmesi bekleniyor.

EYT düzenlemesi, başlangıçta 1999 yılından önceki yasalar esas alınarak hazırlanmış olsa da, Şubat ayının ilk günlerinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda yapılan eklemeler ile düzenlemeye ''kademeli prim sistemi'' getirildi. 

Normal şartlarda emekli olmak için 5000 prim gününün yeterli olduğunu düşünen yüz binlerce mağdur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in de bu düşünceyi doğrular nitelikteki açıklamalarının ardından ağır maddi bedellerin altına girdi ve emeklilik hayallerini gerçekleştirmek adına doğum ve askerlik borçlanması yaptı. 

Buna karşın düzenleme, vaad edildiği gibi 1999 öncesi şartlara riayet edilerek hazırlanmadı. EYT için aranan prim gün sayısı 5925''e kadar yükseltilirken, emeklilik için gün sayan vatandaşların hayalleri birkaç yıl daha ertelemelere takılmış oldu. 

Aylardır seslerini yetkililere duyurmak isteyen mağdurların umutları ise bu hafta son kez  yeşermiş durumda. Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, AKP hükümetinin bu hafta içerisinde staj ve çıraklık mağdurlarına yönelik bir adım atma hazırlığı içerisinde olduğunu belirtirken, yapılacak düzenlemeden prim mağdurlarının da yararlanabileceğine yönelik iyimser bir beklentiye sahip olduğunu aktardı. 

"SEÇİMİN ANAHTARI EYT MAĞDURLARI OLACAKTIR"

Sosyal medyada yaptığı açıklamalarda Önal, "Ankara''da ağırlıklı olarak staj sorununu görüştük ancak ben sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan''ın danışmanlarına prim meselesini, özellikle burada borçlanma nedeniyle yaşanan mağduriyetin boyutunu aktardım. Kendilerinin de sayın Erdoğan''a aktaracaklarını biliyorum ve beklentim o ki, Cumhurbaşkanımız, böylesi bir mağduriyet karşısında sessiz kalmayacaktır. 

14 Mayıs öncesinde seçimlere güçlü girebilmek adına etkileri küçük ittifak arayışlarındansa, bu şekilde mağduriyetlere yönelmek ve milyonlarca hayatı etkileyecek sorunları ortadan kaldırmak, ben eminim ki işte o zaman Cumhur İttifakı yeniden 1. turda iktidar olacaktır. Bunu net şekilde söylüyorum. Burada seçimin anahtarı EYT mağdurları olacaktır" ifadelerini kullandı. 

5 GÜN İÇERİSİNDE BİTMEK ZORUNDA

EYT''de halihazırda mağduriyet yaşayan kademeli prim mağdurları, staj ve çıraklık sigortası bulunan vatandaşlar ile kısmi emeklilik bekleyenlerin sorunlarının çözümü Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden geçiyor. 

Yeni ''Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'' her ne kadar kapsamlı yetkileri içeriyor olsa da, SGK mevzuatlarına yönelik değişiklikler için kanunlarda değişiklik yapılması şart. Bu nedenle aylardır kamuoyunu meşgul eden EYT sorunu, vatandaşlar için olumlu ya da olumsuz şekilde olacağı bilinmese de 5 gün içerisinde kesinliğe kavuşmuş olacak. 

TBMM''nin bu hafta içerisinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin kapsamına yönelik değişiklik içeren maddeleri gündemine almaması halinde mağdurlar için en yakın tarih ise Haziran ayı olacak. Sosyal medyada oldukça etkili bir örgütlenmeye sahip olan prim mağdurları, hükümetten kendilerine yönelik bir adım atılmaması halinde seçimlerde ''oy tercihlerini'' sorgulayacaklarını ifade ederken, AKP hükümetinin geçtiğimiz haftalarda attığı en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyelerine yönelik zam hamlelerinin ardından, EYT''de de mağdur kesimlerin tamamına yönelik bir olumlu haber ile vatandaşın karşısına çıkması bekleniyor. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar