Meclis'te son dakika staj ve çıraklık görüşmesi: EYT'de kapsam değişecek mi?

Meclis'te son dakika staj ve çıraklık görüşmesi: EYT'de kapsam değişecek mi?
TBMM, seçim öncesi son çalışma haftasına başlarken, Meclis Genel Kurulu'nda konuşma gerçekleştiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidar partisine seslenerek, 4 gün içerisinde stajyerleri EYT kapsamına dahil edecek bir yasa tasarısı için ortak çalışma teklif etti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin kapsamına dahil edilmeyen staj mağdurları için kritik hafta bugün başladı. 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce son kez mesaiye başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 7 Nisan itibariyle çalışmalarına son verecek. 

EYT''li olabilmek için yasa değişikliğine ihtiyaç duyan staj ve çıraklık mağdurları Meclis''ten gelecek müjdeli bir haberi beklerken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu''nda yaptığı görüşmede Cumhur İttifakı''nı staj konusunda ortak çalışmaya davet etti. 

"GECE GÜNDÜZ BURADAYIZ! GETİRİN DESTEK VERİRİZ"

Özel, Meclis''in kapanmasına 4 gün olduğunu hatırlatarak, gerekirse milletvekilleri olarak gece gündüz çalışacaklarını taahhüt etti ve iktidarda seçim öncesi staj konusunda adım atması çağrısında bulundu. Özel konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi bu Meclis''ten hala beklentisi olanlar var. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemede staj mağdurları yok sayıldı. Düzeltmeliyiz. 2000 sonrası kademe beklentisi vardır. Mutlaka karşılamalıyız. 5000 prim gün sayısı sözü Bakan Bilgin''in ağzından çıkmışken, o haberlerin mürekkebi kurumadan 5925 prim günü ile mağduriyet yaratıldı. Telafi etmeliyiz. Bağ-Kur''a yönelik 9000 günlük prim adaletsizliğini mutlaka çözmeliyiz. Kamu personelinde SSK''lılar ve Bağ-Kur''lular için askerlik borçlanmasında tarih geri çekilmesi varken, emekli sandığı kökenliler yapamıyor. Mutlaka bunu düzeltmeliyiz.

Bunu buradan, CHP grubu olarak mutlaka çözülmesi gerekiyor ve biz buradayız. Düzeltilmesine gece gündüz destek veririz. Yapmazsanız da kimse üzülmesin, 14 Mayıs''ta geleceğiz ve bu sözlerin hepsini teker teker tutacağız." 

AKP''DEN MAĞDURİYETLERE ''SEÇİM SONRASI BAKACAĞIZ'' MESAJI

Özel''in açıklamalarına karşın AKP, yüz binlerce vatandaşın ısrarlı taleplerine rağmen mağdurlar için adım atmaya niyetli görünmüyor. 7 Nisan''a kadar Meclis''e gelmesi beklenen 2. torba için umutlar günden güne azalırken, AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu''nun canlı yayında yaptığı açıklamalar ile EYT''de değişiklik bekleyen vatandaşlar adeta yıkıldı. 

Akbaşoğlu, 24TV''de yaptığı açıklamada "Stajyer kardeşlerimizle ilgili de gelen tüm temsilcilere bunun ayrı bir başlık olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Bu konuda inşallah biz seçimle ilgili bir sınırlılık ve sıkışmışlık içerisinde değiliz. Bir süreç içerisinde, toplumun bütün taleplerini dinleyip, onları değerlendiren ve ona göre adım atan bir siyasi iktidar olduk bugüne kadar. Bundan sonra da bu şekilde bir yaklaşım sergileyeceğimiz muhakkaktır." sözlerini kullanırken. Staj konusunda müjde bekleyen mağdurlara kapıyı kapatmış oldu. 

2. TORBA YASA TBMM''YE GELECEK Mİ?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal''ın haftalardır belirtti ve 22 maddeden oluşması beklenen 2. Torba Yasa için henüz iktidar cenahından bir açıklama gelmiş değil. Önal, mutlak suretle 14 Mayıs öncesinde staj mağdurlarının sorunlarının çözüleceğini belirtirken, AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu''nun açıklamalara, kalan umutları da tüketmiş durumda. 

Buna karşın geçmişte de AKP''li yetkililer tarafından reddedildiği halde çok sayıda kanun teklifi, beklenmeyen bir zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Mağdurlar, cuma gününe kadar Erdoğan''ın EYT konusunda yeni bir açıklama yapmasını ve Meclis''in hızlıca kanun değişikliklerini gündeme almasını bekliyor. 







 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar