SGK'dan EYT'lilere beklenmedik haber! İlk maaşlar için tarihler değişti

SGK'dan EYT'lilere beklenmedik haber! İlk maaşlar için tarihler değişti
EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak 2 milyon 250 bin vatandaş için ilk ödemelerin 17-26 Nisan tarihlerinde yapılması bekleniyordu. Başvuru yoğunluğu nedeniyle onay sürecinin uzaması, ödenecek ilk aylıkların da ileri bir tarihe ertelenmesine neden olacak.

HABER MERKEZİ

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) geçen EYT düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşma sürecini tamamlamıştı. 

Söz konusu tarihin hemen ardından emekli adaylarının başvurularını toplamaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, aradan geçen bir aylık sürede yaklaşık 1 milyon 500 bine yakın başvuru kabul etti. Normal şartlarda, SGK memurlarının rutin çalışmaları sonucunda aylık ortalama 40 bin civarlarında emeklilik başvurusunun incelendiği aktarılırken, Resmi Gazete''de yayımlanan karara göre EYT incelemesi nedeniyle SGK''da özel bir ekip kurulduğu, çalışanların 3 ay süre ile mesaiye kalacağı ve normal başvuru sayısının oldukça üzerinde bir incelemeye imza atılacağı aktarılmıştı. 

İLK MAAŞLAR İÇİN AYLARCA BEKLEMEK GEREKEBİLİR

Buna karşın Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, başvuruların 1.5 milyonun üzerine çıkmasının kaçınımaz olarak emekli olma sürecini uzatacağını aktardı. SGK''nın inceleme kapasitesini iki katına çıkarması halinde dahi, bu kadar fazla sayıda başvuruyu değerlendirmesinin aylar süreceğine dikkat çeken Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Mart ayında emeklilik için müracaatta bulunan EYT’lilerin emeklilik süreci 8-10 ayı bulabilir…" ifadelerini kullanarak EYT''lileri korkutan bir senaryoya dikkat çekti. 



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından mart ayının ilk haftasında yapılan açıklamada, EYT kapsamında emekli olanlara ilk ödemelerin Nisan ayında aktarılacağı belirtilmiş olmasına karşın, bazı uzmanlar bu ödemelerin verileceğini ancak hesaplara aktarılacağı tarihin erteleneceğini iddia etti. 

Emeklilik başvurusunda esas olarak belirlenen tarih 1 Nisan olurken, emekliler ilk aylıklarını ne zaman alırsa alsın, ödenecek tutar bu tarihten itibaren değerlendirilerek hesaplara aktarılacak. 

EYT''LİLER TOPLU ÖDEME ALACAK

Konu hakkında yaptığı açıklamayı detaylandıran bir paylaşım yapan Erdursun, kullandığı ifadelere ek olarak "Mart ayında emeklilik için müracaatta bulunanlar mart ayından emekli aylığı alamayacak, emekli aylığı 1 Nisan’dan hesaplanacak süreç ne zaman biterse birikmiş toplu emekli aylığı alınacak…" şeklinde konuştu. 



EMEKLİ OLAN EYT''LİLER MAAŞLARI DEĞİŞECEK

EYT düzenlemesinden yararlanacak birçok kişinin halihazırda çalışmaya devam ettiği ve düzenleme sonrasında da çalışmayı hedeflediği dikkate alındığında, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden bir sevindiren haber de çalışan maaşlarına yapılacak zamda görülecek. 

Erdursun, aldığı ücret fark etmeksizin bütün emeklilerin, EYT sonrasında çalışma maaşlarında da artış yaşanacağını belirterek şu sözlere yer verdi:

 "EYT''liler emekli olduklarında emekli aylıkları dışında çalışırlarsa alacakları maaşları da artar! ✔️

Emekli olduktan sonra çalışan EYT''liler 638 TL ile 4.785 TL daha yüksek maaş alırlar.

✔️Asgari ücret 8.506 TL, emekli çalışanda 9.144TL''dir.

✔️En üst ücret 55.013 TL, emekli çalışan ise 59.798 TL alır.

✔️Normal çalışanda SGK İşçi payı %14, emekli çalışanda %7.5''dir. ✔️

Normal çalışanda işçi işsizlik kesintisi %1''dir. Emekli çalışanda kesinti yoktur. ✔️

Normal çalışanda SGK kesintisi yüksek, vergi matrahı düşüktür.

Emekli çalışanda SGK kesintisi az vergi matrahı yüksektir.

✔️Normal çalışana göre emekliler az SGK primi daha çok vergi öder. ✔️

Normal çalışan en yüksek brüt 75.060 TL ile çalışıyorsa ocak ayında 55.013 TL, emekli çalışan ise 59.798TL, Aralık ayında vergi dilimi nedeniyle normal çalışan 42.678 TL emekli çalışan 46.337TL 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar