Fatih Portakal canlı yayında açıkladı: EYT'liye bir ödeme daha yapılacak

Fatih Portakal canlı yayında açıkladı: EYT'liye bir ödeme daha yapılacak
Sözcü TV'de Ana Haber Bülteni'ni sunan gazeteci Fatih Portakal, EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak 2 milyon 250 bin vatandaş için nisan ayında bir ödeme daha yapılacağını söyledi.

İlk maaşını 17-26 Nisan tarihleri arasında alacak olan EYT''lilerin Nisan''da cepleri dolacak. 

Maaş ödemesinin yanı sıra kıdem tazminatı, yıllık izinden doğan haklar, bankaların emeklilere ödediği promosyon kampanyaları da dahil olmak üzere çok sayıda ödemeden yararlanacak yeni emekliler için bir iyi haber de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''den geldi. 

Sözcü TV''de Ana Haber Bülteni''nde gelişmeleri aktaran Fatih Portakal, bayram ikramiyeleri EYT''lilerin maaş tarihlerinden önce ödenecek olsa da, mağduriyet yaşanılmaması adına tüm EYT''lilerin eksiksiz şekilde 2000 TL olarak verilecek ikramiyeden yararlanacağını belirtti. 

BAKAN BİLGİN DUYURMUŞTU

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş''ın ikramiye tutarının 1100 TL''den 2000 TL''ye yükseltiğini açıklamasının ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2 bin liraya yükseltilecek bayram ikramiyesi düzenlemesinden emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli olacaklar dahil olmak üzere 15,6 milyon emeklinin yararlanacağını açıklamıştı. 
 

Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"En düşük emekli maaşına yaptığımız artıştan sonra bayram ikramiyesini de yüzde 82 zamla 2000 TL''ye yükseltiyoruz. Bu düzenlemeden EYT kapsamında emekli olacaklar dahil olmak üzere 15,6 milyon emeklimiz yararlanacak. Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet anlayışıyla emeklilerinin yanında."

5 YILDA YAPILAN İLK BÜYÜK ZAM

2018 yılında ödenmeye başlanan bayram ikramiyeleri, Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere yılda iki defaya mahsus olarak dağıtılıyor. Ülkede son yıllarda artan enflasyon ve hayat pahalılığı hesaba katıldığında, TÜİK''in kamuoyu ve ekonomistler tarafından ''yanlış'' olarak lanse edilen enflasyon oranları dahi dikkate alınarak yapılan hesaplamada 2018 yılında dağıtılan 1000 TL''lik ikramiye, bugünün enflasyonunda 3700 TL seviyesine denk gelmekte. 

İYİ Parti, söz konusu durumu TBMM Başkanlığı''na taşıyarak, emeklilere ödenen ikramiyelerde enflasyon artışına yönelik düzenleme öngören bir kanun teklifi iletmişti. 2023 yılı içerisinde yapılacak ikramiye ödemelerinin 3500 TL olmak üzere toplamda 7000 TL şeklinde ödenmesini isteyen İYİ Parti''nin teklifi, AKP ve MHP''li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

2019, 2020 ve 2021 yılları içerisinde bayram ikramiyelerinde hiçbir artış yaşanmazken, geçtiğimiz yıl yalnızca 100 TL''lik bir zam ile ödenen rakam 1100 TL''ye yükseltilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan zam oranının yüzde 82 olduğunu açıklamış olsa da, 5 yıllık süreç göz önüne alındığında Türkiye''deki enflasyon farkının yarısı dahi ikramiyelere yansıtılmamış durumda. 

BAYRAM İKRAMİYELERİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Ödeme takvimi konusunda net bir açıklama yapılmamasına karşın, Ramazan Bayramı''nın ilk gününün 21 Nisan''a denk geldiği hesap edildiğinde, geçmiş yıllara benzer olarak ikramiye ödemelerinin de 4 ile 7 gün öncesinden hesaplara aktarılması beklenmekte. 

Emekli vatandaşların TC Kimlik numaralarının son hanesine göre yapılacak ödemeler için muhtemel tarihler 13-18 Nisan arası olarak gözükmekte.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar