Dolar sahiplerinin yüzünü güldüren haber geldi! Yıllar sonra ilk kez görüşülecek

Dolar sahiplerinin yüzünü güldüren haber geldi! Yıllar sonra ilk kez görüşülecek
14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere az bir süre kalırken, Türkiye'de dolar/TL paritesini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Uluslararası yatırımcılar, yıllar sonra ilk kez bu hafta İstanbul ve Ankara'ya gelerek görüşme gerçekleştirecek.

Dünya Gazetesi''nde yer alan habere göre; dolar/TL''nin 19 bandının üzerine çıkmasının ardından, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerin sonucuna göre Türkiye''nin ekonomik yönetiminde ne tür değişiklikler yaşanabileceğini kestirmeye çalışan küresel sermayelerin birçok temsilcisi, bu hafta İstanbul ve Ankara''da önemli temaslarda bulunacak. 

YILLAR SONRA İLK KEZ GÖRÜŞÜLECEK

AKP iktidarının özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), üzerinde kurduğu tahakküm ve Naci Ağbal''ın TCMB''deki başkanlık görevinden alınmasıyla başlayan sürecin beraberinde Türkiye''den çok sayıda uluslararası sermaye çıkışı yaşanmıştı. Yapılacak toplantı, aradan geçen yıllar dikkate alındığında tarihi bir önem taşımış olacak. 

Sermaye piyasalarının temsilcilerinin hem AKP''ye yakın isimlerle, hem de Millet İttifakı''ndan birçok ekonomik kurmayla bir araya gelmesi bekleniyor. Seçim sonuçlarına göre iki farklı yatırım planı hazırlayan finans kuruluşu temsilcileri, bu sebeple her iki tarafa da temkinli şekilde yaklaşacak. 

Türkiye''de yaz aylarından bu yana yatay bir hareketlilik halinde olan dolar kuru, son haftalarda yaşanan gelişmelerin ardından yeniden yükselişe geçti ve 19.10 bandına dayanarak pozisyonunu korumaya başladı. Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmeleriyle tanınan çok sayıda ekonomist, 14 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlere kadar dövizde radikal bir artış yaşanmasının ''sürpriz'' olacağını belirtirken, AKP iktidarının uyguladığı seçim ekonomisinin, 14 Mayıs sonrasında etkisini göstereceğine dikkat çekti.

AKP, ULUSLARARASI PİYASALARA ''ZEYTİN DALI'' UZATMIŞTI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın ekonomik doktrini olan "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisinden hareketle, iktisat biliminde uzlaşıya varılmış pek çok konuda ters hamleler yapan Merkez Bankası, yıllardır ''AKP''nin piyasaya müdahaledeki maşası'' olmakla itham ediliyordu. Ancak dünyanın en ünlü haber ajansları arasında yer alan Reuters''a konuşan AKP''li yetkililer, 14 Mayıs''ta yapılan seçimlerin kazanılması halinde Erdoğan''ın ekonomi yönetiminde yeniden eskiye döneceğini ve ''Ortadoks ekonomik politikalar'' olarak adlandırılan iktisat hamlelerini temel alacağı açıklanmıştı. 

Söz konusu haberin ardından, bu profilde bir ekonomi yönetimine uygun olarak eski Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erdoğan''ın talimatı ile AKP Genel Merkezi''ne davet edildi. Kendisine teklif edilen ekonomi yönetiminde başrol olma teklifini geri çeviren Şimşek, teklifi reddetme gerekçesi olarak yurt dışı merkezli işlerini öne sürerken, söz konusu gerekçe birçok kişi tarafından gerçekçi bulunmamıştı. 

Erdoğan''ın bir süredir uluslararası finans piyasalarına yönelik sert sözlerden uzak durmasının da bu hamlelerin bir yansıması olduğunu belirten isimler, AKP''nin özellikle Ali Babacan ve Mehmet Şimşek ile sürdürdüğü, kısmen liberal ekonomik politikalara dönüş için hazırlandığını aktarırken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut ise söz konusu iddiaları sert şekilde yalanladı ve Türkiye''nin halihazırda sürdürdüğü ekonomik politikaların, seçim sonrasında da devam edeceğini açıkladı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar