Selçuk Geçer kesin tarih verdi! Dolar kurunda çarşı pazar karışacak

Selçuk Geçer kesin tarih verdi! Dolar kurunda çarşı pazar karışacak
Türkiye'de ekonomi yönetimi ve dolar kuru üzerine yaptığı yorumlarla tanınan Selçuk Geçer, küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin dövize ve enflasyona olan etkilerini yorumladı. Geçer, yatırım yapanlar için de önemli tarihlerin altını çizdi.

21-22 Mart tarihli toplantılarında 25 baz puanlık faiz artırımı kararı açıklayan ABD Merkez Bankası (FED), piyasaların beklentisini karşılayarak sürprize mahal vermemişti.

Alınan kararın özellikle dolar/TL paritesine etkisinin ne olacağı merak edilirken, ekonomist Selçuk Geçer''den dikkat çeken bir çıkış geldi. Geçer, Youtube hesabından yaptığı canlı yayında "Dolarda çarşı karışacak" başlığını kullanırken, FED Başkanı Powell''ın açıklamalarının "Bu yıl faiz indirimi yapılmayacak" anlamı taşıdığını vurguladı. 

İşte Geçer''in açıklamalarından öne çıkanlar...

"25 baz puanlık karar ile piyasalar derin bir nefes çekmişti ama FED Başkanı Powell''ın açıklamaları ile yeniden herkes "Eyvah eyvah..." demeye başladı. Çünkü Powell, bu sene için faiz indirimi beklemeyin kardeşim dedi ve faizin yükseltileceğinin de net şekilde sinyalini verdi. Haksız mı? Sonuna kadar haklı. Adamların niyeti, enflasyonu belirli bir seviyede tutmak değil, düşürmek. Bunun için de faizi belirli bir seviyeye çıkarmak zorundalar. 

FED FAİZ ARTIRIMINA DEVAM EDECEK

Enflasyon devam eder, işsizlik artar ve gelen veriler bekleneni karşılamazsa FED, hedeflediği 5.25-5.50 sınırını da geçerek faizleri 6 seviyesine çekebilir. Şu an için bu düşük bir ihtimal ancak yaşanabilir. Yıl sonuna doğru bir faiz indirimi sorusu olur mu? sorusunun cevabını Powell verdi. Hayır, beklemeyin dedi. Eğer ki her şey dengelenirse gelecek yıl indirim kararları çıkabilir sinyalini verdi.

Bizim tarafta ne oldu, onu da konuşalım. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizi sabit tuttu. Şöyle bir döndüm baktım, haberi bile yok milletin. Vallahi diyorum. Merkez Bankası''nın faiz kararından haberi olmaz mı insanların? Karar açıklandı ve TCMB dedi ki, evet enflasyon var kabul, fiyat artışları aşikar ama bizim politikalarımız da doğru dedi. 

Merkez Bankası''nı alkışlıyorum, bence de doğru kararlar veriyorlar. 8.5 sonuçta faiz. Piyasada yüzde 50 olmuş faiz oranları ama bu problem değil. Buna takılmayın arkadaşlar! Önemli olan politika faizinin yüzde 8.5 seviyesinde olması. Eğer ki bankaya giderseniz, ben yüzde 8.5''tan kredi almak istiyorum derseniz, o zaman bankacı size nasıl bir yaklaşımda bulunuyor ben bilemem. O apayrı bir konu. 

KKM REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRDI

Kur Korumalı Mevduat (KKM), 36.4 milyar lira daha arttı ve toplamda 1 trilyon 640 milyar lira oldu. 2 trilyon liraya doğru koşuyor arkadaşlar. KKM''yi TL mevduatı olarka lanse etmeye çalışıyorlar ancak öyle bir şey yok. Babalar gibi döviz mevduatı bu. Dolayısıyla, yarın öbür gün dolarda olacak bir sıçramanın etkileri de bütçe ve tüm ekonomi üzerinde etkileri olacaktır. 

DOLAR KURU ŞU AN 35 İLE 40 LİRA SEVİYESİNDE

Seçim sath-ı mailine girmiş bulunuyoruz. Bunun da bütçe üzerinde çok önemli etkileri olacaktır. Dolar ne olur? diye soruyorlar. Doların ne olduğu belli. Bugün 35 lira dolar. Kim ne derse desin. Resmi enflasyona bakarsan, TÜİK''in enflasyonuna bile bakarsan yılı 25 lira seviyesinde kapattı. Yeni enflasyonla birlikte 27-28 seviyesine çıktı. 

TÜİK''in enflasyonuna da inanmıyorsanız, ENAG''ın enflasyonuna göre 35-40 arasında bir dolar kuru var şu anda. Peki abi 19 olması ne anlama geliyor? Şu anlama geliyor...

"5 NİSAN 1994 GİBİ BİR KRİZ YAŞANACAK"

Siz buralarda tutmaya devam ederseniz ileride öyle bir cortlar ki bu dolar kuru, 5 Nisan 1994''ten beter olursunuz kardeşim. 4''e 5''e katlar, durduramazsınız. Ülkeyi hiperenflasyona sürüklersiniz ve kimse size borç vermez. Enflasyon patlayınca kuru tekrar yukarı taşır, kur yukarı gidince enflasyon tekrar patlar ve sen üretim ekonomisine geçmediğin sürece bunları yaşamaya devam edersin. 

TCMB''nin net rezervlerinde bir tık yukarı yönlü hareket var arkadaşlar. 18.7 milyar dolara kadar düşmüştü. 20 milyar dolar oldu bu hafta. Brüt rezervler 126.9 milyar dolar oldu. SWAP hariç rezervler de 40.2 milyar dolar oldu. 

En son TÜİK''in güven endeksi geldi. Mart ayıyla birlikte 80.1''e gerilemiş durumda. Anlayacağınız, her şey harika lafı tam bir hikaye... 

FAİZ İNDİRİMİ BEKLEYENLER YANILMAYA DOYMADI

Hem bankalar hem de riskli piyasalarda bir para kazanma arzusu var. Piyasa, bu kez Powell''ın sözlerini bypass etti. Aslında çok agresif sözlerdi ama 2022''nin ortasından beri sürekli bir faiz indirimi beklentisi içerisindeler. Sonra fikir değiştirdiler, yıllar geçti, çeyrekler değişti ancak bir indirim kararı yok ve umut tamamen bitti. Şimdi de şey diyorlar, zaten faiz indirimi beklemiyorduk falan. 


2024''ün başına kaydı artık faiz indirimi beklentileri. 3 hafta önce 25 baz puan kesin gözüyle bakılıyordu. ABD''de 3 banka battı, 1 tanesi kurtarıldı ama iki tanesi battı ki o kurtarılanı da diğer bankalar kurtardı. İsviçre''de bir banka batma tehlikesi yaşadı. 

Credit Suisse''in UBS ile birleşmesi falan 2008 krizi gibi lanse edildi ama ortada böyle bir şey yok tabii ki. Sonra da piyasalara satmaya başladılar, İşte FED faiz artırmayacak, indirime gidecek falan diye sonra da günün sonunda faiz indirimini fiyatlamaya başladılar. Biz ne dedik? Faiz indirimi beklemeyin kardeşim. 50 puanlık artış da beklemeyin. 25 çıkacak, önümüzdeki iki toplantıdan da 25 çıkacak. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar