Tüm şartları sağlasa bile bunu yapmayanların EYT başvurusu reddedilecek

Tüm şartları sağlasa bile bunu yapmayanların EYT başvurusu reddedilecek
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik başvurusu yapan milyonlarca vatandaşı korkutacak bir uyarıda bulundu. Özgür Erdursun, emeklilik için gün sayan binlerce kişinin yaşayacağı sorunu aktararak, derhal harekete geçin çağrısı yaptı.

Mustafa Balcı / Günboyu

2 milyon 250 bin vatandaşın emekli edileceği EYT düzenlemesi başvurularında son günlere yaklaşıldı. Yapılan başvurular değerlendirme aşamasında olurken, emeklilik hakkı kazanmasına ve maaş belgelerinin onaylanmasına karşın bazı kişilerin EYT''den yararlanamayacağı ortaya çıktı. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, canlı yayında yaptığı açıklamalarda ilk maaşı için gün sayan EYT''lileri bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi.

E-Devlet''te gözüken bilgilerin tek başına yeterli olmayacağını aktaran Erdursun, SGK''nın dahi bazı başvurularda hataya düşebileceğini gözler önüne seren bir örneği takipçileriyle paylaştı. 

Erdursun EYT''lileri şu sözler ile uyardı...

"EMEKLİLİĞİ ONAYLANSA BİLE SORUN YAŞAYABİLİR"

"Mevcut durumunu tam olarak bilmeden emeklilik için müracaatta bulunanlar var. 4A, 4B, 4C vs. Daha çok bir kişi 4A ya da 4B''de ağırlıklı olarak çalıştıysa ya da kendi üzerine olan veya ortak olduğu şirkette sigortası varsa sorunlar yaşayabilir. Şimdi, yaklaşık 1 milyon 250 binden fazla insan başvuru yaptı ve her yerde yazılıyor "Emekli aylığım ile ilgili bir gelişme yok diye.  Mesela elimdeki belgede 10 Mart''ta emeklilik için başvuran biri var. kendisine sonuç gelmiş, tahsis numarası belli sicil numarası belli. Emekli aylığına kadar yazıyor, devlet demiş ki seni emekli ettik. 

Hatta tarih bile vermişler, 26 Nisan''da paranızı alırsınız diye Vakıfbank''a yönlendirmişler. Bu aylık bağlanıyor ama bu kişi bizim videolarımızı izliyor. Kendi işyerinde sigortalı olma durumları var. 1992 yılında çalışma hayatına girmiş ve 2000 yılında da şirket kurmuş. Annesi ya da babası şirket kurmuş ve bu kişiyi de ortak yapmışlar. Bu kişi de şirketi olmasına rağmen çalışmaya devam etmiş. 

Sonra ayrılmış, ortak olduğu yerde sigortalı olmuş ama bunu hiçbir yere bildirmemiş. 2014 yılına kadar da ortak olduğu şirkette primlerini ödemiş. O günden beri ödeme yapmıyor ama şirketi de hala devam eden bir şirket, kapanmamış. Şimdi bu kişi SGK''ya işyeri hakkında, sahipliği hakkında bir bilgi vermemiş ve SGK''da bu vatandaşımızı şehven emekli etmiş çok hızlı bir şekilde. 

Şimdi ne olacak? Emeklilik iptal edilecek çünkü bu kişinin 2004 ve 2014 arasındaki sürelerin tamamı Bağ-Kur. 2014''den sonra da prim yatırmadığı için normalde Bağ-Kur''a borcu olması gerekiyor ama 1 Mayıs 2021''den önceki borçlar da silindiği için, 2014 ve 2021 arası silindi ve 2021 tarihinden sonrası için de borcu var. Bu kişinin emekli olabilmesi için şirket ortaklığından çıkacak, en iyi ihtimalle 3 yıl 6 ay 1 gün sonra emekli olabilecek. 

"350 BİN LİRA PARA ÖDEMESİ GEREKECEK"

Bakın devlet emekli etmiş, emekli aylığını bağlamış ama bu kişi SGK''dan emekli olamayacak ve kendisine yaklaşık 20 ay borçlanma çıkacka Bağ-Kur''dan. Bu nedenle emekli aylığı da düşecek. Yani alacağı maaş da 9030 lira olarak bağlanan emekli aylığı da bugünkü şartlarda 8260 lira seviyelerine düşecek ki o da en iyi ihtimalle. SGK''dan 3.5 yıl, Bağ-Kur''dan da askerlik borçlanması yapıp 57 bin lira yatırırsa ve 272 bin lira Bağ-Kur''a ihya yapıp, 50 bin lira da 1 mayıs 2021''den sonraki borçlarını öderse. Bağ-Kur''dan da aslında 350 bin liranın üzerinde bir para yatıracak ve 1 yıl 8 ay bekleyecek ancak öyle emekli olabilecek. 

Bakın emekli olmuş. SGK bu insanı emekli etmiş ama ortaya çıkan durum bu. SGK bunu görmüyor. Bu kişinin şirket ortağı olduğunu bilmiyor. Bakın uyarılarda bulunuyorum, siz şirket ortağıysanız ve kendi adınıza firmanız varsa. Özellikle kendi adınıza işletmeniz varsa, başka yerde sigortalıysanız ya da kendi adınıza işletmeniz varsa bunu SGK ile paylaşmak zorundasınız. Bütün yıllarınız mahvolur. 

Bu kişi sesini çıkarmasa emekli maaşını alır bu arada. 8 yıl boyunca gider maaşını alır ama devlet sonra bunu fark ettiğinde gider o güne kadar aldığın tüm maaşları faiziyle ister senden. Böyle olacağını biliyorum ve bu sadece bir kişiye olmayacak. Yüzlerce, binlerce kişiye olacak. 

Emeklilik planlamanızı yapın arkadaşlar. Kafasında soru işareti olanlar, en azından kafanızdaki soru işaretlerini tamamen giderin ve ondan sonra emeklilik için başvurunuzu yapın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar