Emekli zamlarının ardından EYT'lilerin maaş hesaplama sistemi değişti! İşte yeni maaşlar

Emekli zamlarının ardından EYT'lilerin maaş hesaplama sistemi değişti! İşte yeni maaşlar
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NTV-Star TV ortak yayınında en düşük emekli maaşının 7500 TL'ye yükseltilmesini açıklamasının ardından EYT'lilerin kullandığı 'maaş hesaplama robotu' uygulamasında da değişikliğe gidildi.

MUSTAFA BALCI/GÜNBOYU

Türkiye''de 2022 itibariyle 3500 lira seviyesinde bulunan en düşük emekli maaşı, Ocak ayında 5500 liraya yükseltilmişti. Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında emeklilerin alım gücü günden güne erirken, yapılan zam da yılın ilk 3 ayı geride kalmadan buharlaştı. 

28 Şubat''ta TBMM''den geçen EYT düzenlemesinin ardından yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın da emeklilik sistemine dahil olmasıyla birlikte sayıları 15 milyonu geçen emekliler, son duyuru ile birlikte maaşlarında artış yaşadı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulmaya sokulan ''Maaş hesaplama robotu''  ile birlikte alacakları emekli aylıklarını önceden öğrenebilen EYT''liler, gördükleri düşük maaşlar karşısında isyan etmiş ve şaşkınlıklarını gizleyememişti. Özellikle 17-26 Nisan tarihleri arasında ilk emekli maaşlarını alacak olan EYT''lilerin çoğunluğu düşük prim nedeniyle taban seviyeden maaş alacak.

GÖZÜKEN MAAŞLARA EKLEME YAPILACAK

Ancak gösterilen rakamların gerçeği yansıtmadığı konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, bu ay itibariyle en düşük emekli maaşının 7500 TL olarak yasalaşmasının ardından, sistemde gözüken 4000-4500 lira gibi düşük aylıkların da otomatik olarak bu rakama tamamlanacağını açıkladı. 

Maaşı 5500 lira ile 7500 lira arasında bulunan emekliler ise yapılacak artıştan ekstra pay alamayacak. Örneğin 6000 lira emekli aylığı almaya hazırlanan bir EYT''li, yüzdelik bir artışa gidilmediğinden ötürü Nisan ayında 7500 TL''lik maaş almış olacak. 

DÜŞÜK ZAM ALAN EMEKLİLER İSYAN ETTİ

Yapılan düzenlemeye sevinenler olduğu gibi, halihazırda 7500 TL sınırına yakın bir ödeme alan ve yapılan değişiklik ile yararlandığı zam oranı oldukça düşük kalan emeklilerdense büyük bir tepki geldi. Ödedikleri prim gün sayısının çok daha fazla olduğunu, bu nedenle herkesin eşit maaş almasının haksızlık olduğunu belirten çok sayıda emekli, sosyal medya hesaplarından yetkililere tepki gösterdi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar