Dolar sahipleri ters köşe oldu! Merkez Bankası'nın 2 gün sonra açıklayacağı karar ortaya çıktı

Dolar sahipleri ters köşe oldu! Merkez Bankası'nın 2 gün sonra açıklayacağı karar ortaya çıktı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü yapacağı Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak faiz kararına yönelik ekonomistlerin beklenti anketleri yayınlandı. Reuters'ın anketine katılan 18 ekonomiste göre Merkez Bankası, bu ay faiz artırımı yapmayacak.

Türkiye, dolar sahibi milyonlarda vatandaşını ve yatırımcısını yakından ilgilendiren hareketli bir haftaya başladı. Bu akşam ve yarın yapılacak ABD Merkez Bankası (FED) toplantısından çıkacak faiz kararı merakla beklenirken, aynı zamanda yatırımcının bir gözü de perşembe günü TCMB''nin açıklayacağı faiz kararına çevrilmiş durumda. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın, Faiz Sebep, Enflasyon Netice'' teorisine uygun olarak, tüm uyarılara karşın düzenli şekilde faiz indirimine giden Merkez Bankası''nın, perşembe günü ne karar vereceği merakla bekleniyordu. 

FAİZ İNDİRİMİ BEKLEYENLERİ ŞAŞIRTAN ANKET

Seçim öncesi yeniden 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklenirken, dünyaca ünlü haber ajansı Reuters''ın 18 ekonomist ile yaptığı ankette şaşırtan bir sonuç ortaya çıktı. Oy çokluğu ile alınan karara göre, TCMB, bu ay için faizde bir değişiklik yapmayacak. Yaklaşık 7 aydır yatay hareket izleyen dolar kuru, son haftalarda yukarı yönlü bir ivmelenme yaşamış ve dolar/TL paritesi 19 bandını aşmıştı. 

FED İÇİN BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Türkiye''de ve küresel piyasalarda ise dolar kurunu yakından ilgilendirecek haber 22 Mart Çarşamba Türkiye saati ile 21.00''da açıklanacak olan FED kararı ile gelecek. Yapılacak toplantı, son haftalarda yaşanan bankacılık krizi ve iflas eden kurumların ardından FED''in ilk kez toplanacak olması nedeniyle tarihi bir önem taşıyor. 

Birçok ABD''li dünyaca ünlü ekonomist, alınacak radikal bir faiz artırım kararının, halihazırda batma tehlikesi yaşayan bankaları uçuruma sürükleyebileceğine dikkat çekti. FED''in, covid-19 sonrası piyasalardaki durgunluk ve artan enflasyon nedeniyle takip ettiği sıkı para politikalarında kısmi bir gevşeklik beklenirken, toplantıdan faizi sabit tutma ya da 25 baz puanlık bir artırım kararı çıkabilir. 

ELON MUSK FED''E SESLENDİ: "50 PUAN İNDİRİN"

Dünyanın en zengin insanları arasında yer alan milyarder iş adamı, Spacex, Tesla ve Twitter''ın sahibi durumunda. Ekonomik tartışmalara girmekten çekinmeyen Musk, Bill Ackman''ın "Ortam yeni bir faiz artırımına hazır değil" tweetine yanıt vererek, "Fed''in en az 50 baz puan faiz indirmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar