Staj ve çıraklık mağdurlarına son dakika müjdesi! Bu hafta Meclis'te staj görüşmesi yapılacak

Staj ve çıraklık mağdurlarına son dakika müjdesi! Bu hafta Meclis'te staj görüşmesi yapılacak
28 Şubat'ta TBMM'den geçen ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşan EYT düzenlemesine dahil edilmeyen staj mağdurları için hayati bir gelişme yaşandı. Bu hafta içerisinde TBMM'deki yetkililer ile staj konusunda görüşme yapılacağı ilan edildi.

İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaş için emeklilik yolunu açan EYT düzenlemesi, gelecek birkaç yıl içerisinde emekli olacaklarla birlikte toplamda 5 milyon vatandaşı kapsayacak şekilde düzenlendi. 

Tasarıda yer almayan staj ve çıraklık mağdurları ise aylardır seslerini hükümet yetkililerine duyurmaya çalışıyor. EYT için aranan en önemli şart işe başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999''dan önce gerçekleşmiş olmasına karşın, bu tarihten önce staj girişi olan vatandaşların çalışmaları ''işe giriş'' olarak kabul edilmiyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarına göre, mesleki faaliyet olarak görülmeyen staj, "kısa süreli çalışma" olarak kayıtlara geçirilmiş durumda. Bu nedenle emekli olmak ve EYT düzenlemesinden yararlanmak için stajyerlerin önündeki tek seçenek, Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne (TBMM) gelecek bir torba yasada yer alacak ''statü değişikliği''nden geçiyor. 

"ALDIĞIMIZ DÖNÜŞLER KULAK ARKASI EDİLEMEYECEK TÜRDEN"

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Başkanı Nalan Esmeray, staj mağdurlarına seslenerek bekledikleri müjde için umut dolu haberler verdi. Esmeray, "Arkadaşlarımız umutlarını kaybetmesinler. Biz umutluyuz. İkna edeceğimize inanıyoruz. Karşıdan aldığımız dönüşler kulak arkası edilemeyecek dönüşler. 

BU HAFTA MECLİS''TE GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Esmeray, resmi olarak bu hafta Ankara''ya gidilerek, Meclis''te bizzat milletvekilleri ile görüşmeler yapılacağını belirterek, "Staj mağduriyeti ile ilgili biz geride mağdur bırakmayacağız" ifadelerini kullandı. 

ESMERAY''A UZMAN İSİMDEN TEPKİ

Geçmiş dönemde, ısrarlı bir şekilde stajyerlerin sorunlarının çözüleceğini ve staj mağduriyeti kalmayacağını ifade eden SGK Uzmanı Onur Önal, Esmeray''ın son açıklamalarına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Önal, yaptığı paylaşımda "Aylarca staj yasası çıkmayacak arkadaşlar, böyle bir çalışma yok size boşyere umut verenlere inanmayın diyen omurgasız şüreka bu değilmiydi? Bunlarda en ufak biz izan , utanma , omurga yok…" sözleriyle tepkisini dile getirirken, stajyerler için Mart ayında mutlak bir çözüm bulunacağının altını çizdi.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar