Özel sektör çalışanlarına promosyon müjdesi! Meclis'te görüşülecek

Özel sektör çalışanlarına promosyon müjdesi! Meclis'te görüşülecek
Kamu çalışanları ve emeklilere ödenen promosyon kampanyalarından özel sektör çalışanlarının da yararlanabilmesi için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi. Detaylar haberimizde...

Türkiye''de uzun dönemdir kamuoyu gündemini meşgul eden özel sektör çalışanlarına yönelik promosyon ödemesi konusunda sıcak günler yaşanıyor.

Birçok şirketin, çalışanlarının maaşları için bankalar ile anlaşma yapmasının ardından, alınan promosyonun tamamını kendi kasasına koyması, siyasileri harekete geçirdi. Şirket patronları çalışanları sayesinde bankalardan çok yüklü miktarlarda ödeme almasına karşın, bu tutardan çalışanlarına yönelik hiçbir ücret aktarımı gerçekleştirmiyor. Bankaların, çalışanlar için şirketlere ödediği maaş promosyonlarının artık doğrudan özel sektör çalışanlarının hesaplarına yatırılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

PROMOSYONLAR 25 BİN LİRADAN BAŞLAYACAK

Özel sektör çalışanları, 3 yıl boyunca maaşını aynı bankadan alacaklarına dair söz vermeleri halinde, aldıkları aylık ücrete göre artan tutarda promosyon imkanından yararlanacak. Özel sektöre yönelik promosyon kampanyalarında en düşük tutarın 25 en yüksek tutarın ise 60 bin TL olacağı tahmin edilmekte 

TEKLİF MECLİS''E RESMEN SUNULDU

Banka promosyonlarının tüm işçilere dağıtılması amacıyla CHP''nin geçtiğimiz ay bir talebi olmuştu. Söz konusu promosyonlarla ilgili 4 maddelik kanun teklifi hazırlayan CHP''nin Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç''un imzasını taşıyan 4 maddelik teklifte İş Kanunu''nda değişiklik öngörülüyor.

Teklife göre bankalar ile işverenler arasında aylık ve ücret ödeme protokolleri uyarınca ''promosyon'' adı altında yapılacak ödemelerin tamamının işçilere dağıtılması zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca promosyon ödemelerini işçilere ödemeyen işverenlere, idari para cezası verilmesi de düzenleniyor. Bu kapsamda; banka ile yapılan protokoller uyarınca promosyon miktarlarını işçilere ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye, bu durumda olan her işçi ve her ay için 500 TL idari para cezası öngörülüyor.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye''nin derin bir ekonomik krize girdiği belirtildi. Krizden çıkılması için çalışanlar, öğrenciler, emekliler ve gençlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, "İşverenlerle bankaların yapmış oldukları ve halen yürürlükte bulunan protokollerin sona ermesine 6 aydan daha fazla süre bulunduğu takdirde, 1 ay içerisinde işverenler ile bankalar arasında bu maddeye uygun şekilde yeni protokol anlaşması yapılması öngörülmektedir. Promosyonu bankaların verdiği ve bankaların da yılda yüzde 500''ün üzerinde kâr elde ettiği belirtilirken, bu promosyonları vermek bankaların da işine gelecek açıklaması yapıldı. 

"Bu teklifle, ekonomik krizin çok yoğun bir biçimde hissedildiği böylesi bir dönemde, banka promosyonlarının tamamının işçilere dağıtılması amaçlanmış, işçilere dağıtılmaması durumunda idari para cezası önerilmiştir" denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar