EYT'de kademeli prim tarihe mi karışıyor? Canlı yayında açıklandı

EYT'de kademeli prim tarihe mi karışıyor? Canlı yayında açıklandı
EYT düzenlemesine sonradan eklenen ve 5000 prim günü ile emekli olacak birçok vatandaşın mağduriyet yaşamasına neden olan kademeli prim sisteminin, Meclis'e gelecek torba yasa ile kaldırılacağı iddia edildi.

Mustafa Balcı / Günboyu 


8 Eylül 1999 öncesinde yer alan yasalara göre, emekli olabilmek için 5000 prim günü yeterli olmasına karşın, yapılan EYT düzenlemesine sonradan eklenerek, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan bu haliyle geçen tasarı, ''Kademeli Prim Sistemi'' nedeniyle emeklilik için aranan prim gün sayısını 5925''e yükseltti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in geçmiş dönem açıklamalarına güvenerek bankalardan kredi çeken, prim borçlanması yaparak söz konusu krediyi emekli maaşı ile ödemeye hazırlanan yüz binlerce vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine sonradan eklenen kademeli prim ile çifte mağduriyet yaşadı. 

Emekli maaşı alma hayalleri birkaç yıl daha ertelenen vatandaşlar, aynı zamanda bankalardan çektikleri kredilerin geri ödemesiyle de karşı karşıya kalmış durumda. Yetkililere durumlarını açıklayan ve Bakan Bilgin''in sözü ile hareket ettiğini ifade eden prim mağdurları, her fırsatta "Yasa 1999 öncesi şartlar ile çıktı" açıklaması yapan AKP''lilere, 5000 prim gününe dönmeleri için çağrıda bulundu.

TGRT canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, prim mağduriyetinde özellikle ''doğum borçlanması ve askerlik borçlanması'' yapmak adına bankalardan kredi çeken ve bu kredilerin geri ödemesini de, EYT''den gelecek maaşa göre planlayan vatandaşların çaresizliğini aktarırken, yetkilileri acil olarak bu durumu çözmeleri için çağrıda bulundu. 

"CUMHURBAŞKANLIĞI DANIŞMANLARI İLE GÖRÜŞÜLDÜ"

20 Mart 2023 itibariyle Ankara''ya geldiğini ve Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkili ile temas kurduğunu belirten Önal, prim meselesini görüştüğünü belirterek, mağduriyetin özellikle ''kredi çeken vatandaşlar'' boyutuna dikkat çektiğini duyurdu. Twitter hesabında açmış olduğu sohbet odasında konuşarak, EYT mağdurlarının sorularını yanıtlayan Önal, "Ben pazartesi günü geldim biliyorsunuz. Yarın da canlı yayına çıkacağım. Yarın gece ya da pazar sabahı Antalya''ya döneceğim. Bu kadar süre burada olmamın, yani uzun sürmesinin birinci sebebi 5000 prim günü mağduriyeti ile alakalı. Çok uğraştık, ilgili yerler ve büyükler ile görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın danışmanlarına mağduriyeti tam boyutu ile ilettik. Tabii ki en son karar henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan''a konu arz edilmedi." ifadelerini kullandı. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar